Svart spaghetti med lax- och saffranssås

svart spaghetti

God middag, foodies. I går kväll tog jag mig en liten tripp till Food Heaven – en underbar plats där smaklökarna dansar av glädje. Som ni vet är detta en av Najnis älsklingsplatser. Helst skulle jag vilja tillbringa all min vakna tid där, men ibland pockar ju livet som bekant på uppmärksamhet när det gäller andra saker än mat. Vill ni hur som helst göra en visit i Food Heaven ni med – laga denna ljuvliga spaghetti med lax- och saffranssås!  Resan påbörjas redan när man står i köket och skär laxfilén i aptitretande små kuber, och när man en stund senare sticker näsan i kastrullen med puttrande saffranssås, ja då är man halvvägs. När man sedan sitter vid matbordet och rullar upp några spaghettistrån med gaffeln, för att sedan spetsa en laxbit på densamma och därpå låter smakerna blandas i munnen, då vet man att man nått sin destination. Den svarta spaghettin jag använder i receptet är gjord på svarta bönor, och har en kolhydrathalt på runt 16 procent. Den finns i en grön mungbönvariant också, vilken är toksmaskig den med. Jag köper min bönpasta på Reco Organic Market här i Malmö, men råkar ni inte bo i närheten av den butiken kan ni få tag på bönpasta i flera butiker på nätet. Eller använd vanlig spaghetti om ni inte äter Lchfkost, vetja. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

1 paket spaghetti på svarta bönor

750 g färsk laxfilé, skuren i kuber

5 dl vispgrädde

1,5 dl vitt vin

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk tomatpuré

2 krm cayennepeppar

1 kuvert saffran

1 knippe färsk dill

1,5 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk citronsaft

1 nypa sötströ eller annan sockerersättning

1 stor smörklick

salt

 

Gör så här:

1. Vispa ihop alla såsingredienserna utom smöret, citronsaften och dillen. Låt det sjuda under omrörning i ca 30 minuter, eller tills såsen blivit lagom tjock. Tillsätt smörklicken och rör runt tills den smält.

2. Koka under tiden spaghettin enligt instruktionerna på paketet. Rör i en klick smör när du hällt av vattnet.

3. När såsen sjudit i ca 30 minuter och smörklicken är iblandad och smält – rör i den finhackade dillen och citronsaften (spara några små dillkvistar till dekoration).

4. Lägg ner laxkuberna i såsen och rör runt försiktigt. Låt det sjuda några minuter till, tills laxen blivit precis genomkokt. Smaka av med salt om det behövs.

5. Arrangera på tallrikar och dekorera med dillkvistar.

6. Välkomna till Food Heaven!

 

Design O

 

2 tankar om “Svart spaghetti med lax- och saffranssås

  1. Pingback: Sojafettuccine med broccoli och citron | najniskök

  2. Pingback: Sojapasta med lövbiff och ädelost | najniskök

Lämna en kommentar