Katalanska köttbullar med fylld portobello

bild (41)

Igår kväll lagades det toksmaskig mat i Najnis kök, må ni tro. Och givetvis vill jag låta er ta del av vad som puttrade i mina grytor, kära foodies. Katalanska köttbullar, eller Pilotas, som de också kallas, är en klassisk spansk tapasrätt som äts med en het, kryddig tomat- och paprikasås. I Najnis kök serverades de dock som huvudrätt. Som tillbehör gjorde jag fyllda portobellohattar – något jag aldrig lagat förut men definitivt kommer att göra igen. Det var kärlek vid första tuggan! Endast fantasin sätter gränser för vad man stoppar i sina portobellohattar. Själv beslutade jag mig för att satsa på en röra av tre sorters ost och spenat, vilket blev en riktig fullträff.

KATALANSKA KÖTTBULLAR :    4-5 personer

500 g fläsk- eller blandfärs

3 vitlöksklyftor

0,5 dl pofiber

2 ägg

1 knippe finhackad persilja

50 g grovhackade pinjenötter

1 tsk salt

0,5 tsk mald svartpeppar

1 krm kanel

2 msk vatten

TOMAT- OCH PAPRIKASÅS:

1 stor gul lök

4 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

2 färska jalapeño/grön spansk peppar

1 dl olivolja

400 g krossade tomater av god kvalitet (jag använder alltid Mutti)

1 msk starkt paprikapulver

2 krm cayennepeppar

1 tsk timjan

1 tsk salt

1 tsk honung

2 msk tomatpuré

3 tsk sherryvinäger eller balsamvinäger

1 tsk citronsaft

4-5 dl vatten

FYLLDA PORTOBELLOHATTAR:

4 portobellosvampar, så skålformade som möjligt

2 msk sherryvinäger eller balsamvinäger

4 msk olivolja

1 finhackad schalottenlök

finrivet skal av en ekologisk citron

svartpeppar

fyllning:

1 ask färskost av philadelphiatyp

4 msk keso

0,5 dl dl tinad, hackad spenat

salt

peppar

2 dl parmesanost

1 msk pofiber

3 msk mandelmjöl

Och så här går det till:

1. Börja med att röra ihop marinaden till svamparna. Blanda även ner schalottenlöken och citronskalet. Ställ åt sidan så länge.

2. Skala och finhacka lök och vitlök till tomat- och paprikasåsen. Skär paprikorna i småbitar. Finhacka jalapeñon. Ställ åt sidan.

3. Rör ihop köttbullsmeten: Finhacka vitlöken och blanda med köttfärs, ägg, persilja, pofiber, vatten, pinjenötter och kryddor i en bunke. Rulla små köttbullar och lägg dem på en skärbräda. Sätt ugnen på 275 grader.

4. Fräs löken och vitlöken till såsen mjuk i olivolja i ca 5 minuter. Tillsätt paprika och jalapeño och fräs i ca 10 minuter till på medelvärme, utan att det får färg. Låt tomatpurén steka med de sista minuterna. Tillsätt tomater, kryddor, honung och vinäger. Låt sjuda under lock i minst 40 minuter- gärna längre. Såsen blir godare ju längre den får sjuda. Tillsätt vattnet efterhand som det börjar bli torrt, och rör om då och då. Det ska bli en ganska tjock sås.

5. Dags att ta sig an svamparna igen: Bryt försiktigt loss svampfötterna och skrapa bort skivorna med en tesked. Pensla hattarna inuti och utanpå med oljeblandningen och fördela lökhacket jämnt inuti hattarna. Ugnsbaka dem i 275 grader eller kör dem under grillelementet i ca 10 minuter, tills de fått lite färg och vätskat av sig. Ta ut svamparna och sänk ugnsvärmen till 225 grader.

6. Rör ihop spenat (krama ur överflödig vätska ordentligt innan), färskost, hälften av parmesanosten, keso, salt och peppar. Fyll svamphattarna med röran. Pensla resterande oljeblandning på kanterna. Blanda resten av parmesanosten med pofiber och mandelmjöl. Strö detta över svamphattarna. Ugnsbaka dem i 10-15 minuter, och kolla noga så att de små konstverken inte bränns vid.

7. Åter till köttbullarna: stek dem i olivolja och smör på medelvärme i 4-5 minuter. Lägg över dem i pannan med tomatsåsen, rör om försiktigt så köttbullarna täcks av sås och låt dem koka med de sista 3 minuterna av tillagningstiden.

8. Grattis – nu väntar en underbar måltid på att ätas upp! Gör gärna som Najni, och skölj ner läckerheterna med ett mustigt Riojavin 🙂

Annonser

2 thoughts on “Katalanska köttbullar med fylld portobello

    • Det var första gången jag lagade portobello- och nu är jag helt såld! Helt tokgott, ju! Och kombinationen med köttbullarna och såsen var perfekt. Kan tänka mig att de blir goda att grilla också 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s