Shiratakinudlar med lax, räkor och bläckfisk

bild (43)

Känslan när man irrar runt på ICA och försöker spontankomponera kvällens middag i huvudet utifrån vad man hittar i hyllorna… Jag tar ett varv på grönsaksavdelningen, grabbar tag i en präktig ekologisk paprika, alltid en början, vad mer jo persilja, det är ju gott, men vi kan väl inte sitta och gnaga på en paprika med hackad persilja till middag inte… hmmm, just det jag har ju shiratakinudlar hemma…nudlar, pasta, krämig, gräddig sås… vänta nu en påse räkor, det blir bra. Och lax – färsk och spänstig, skuren i kuber, mmmm, lax, jomenvisst- mot fiskavdelningen! Och väl vid fiskavdelningen – vad tror ni jag får syn på? Bläckfisk, foodies! Såna där små läckra babybläckfiskar man kan spetsa på sin gaffel som en lagom liten munsbit, såna där som är så goda så man blir tokig. Dem kunde jag förstås inte motstå. Så håll till godo: här får ni receptet på en middag som började med en paprika och slutade i värsta bläckfiskorgien 🙂 Så kan det gå i Najnis värld!

INGREDIENSER    2 personer

200 g laxfilé

6 st babybläckfiskar

2 dl skalade räkor

1 schalottenlök

1 färsk röd chilifrukt

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk tomatpuré

1 dl vitt vin

2,5 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 paket saffran

1 knippe hackad persilja

0,5 tsk paprikapulver

1 nypa sötströ

till servering:

2 paket shiratakenudlar

2 limeklyftor

bild (44)

Gör så här:

1. Finacka schalottenlök, den ena vitlöken, chili och paprika. Fräs några minuter i smör och olivolja på medelvärme. Det ska inte få färg.

2. Häll i vinet och låt hälften koka bort. Häll sedan i grädde, creme fraiche, fond, sötströ, saffran och paprikapulver. Koka under lock i ca 10 minuter.

3. Skär laxen i kuber och lägg ned i såsgrytan. Sjud några minuter till, tills laxen är genomkokt, och strö över räkor och persilja. Spara några räkor till dekoration.

4. Stek bläckfiskarna i olivolja några minuter, tills de blivit genomstekta och fått färg. Hacka den sista vitlöksklyftan och låt den steka med på slutet. Salta och peppra.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Lägg upp nudlarna på tallrikar och servera med såsen, bläckfisken, räkor och limeklyftor.

 

Design L

Annonser

4 thoughts on “Shiratakinudlar med lax, räkor och bläckfisk

  1. När jag ser bilden blir jag riktigt sugen på den här rätten. Bläckfisk är aldrig fel och går numera, tack och lov, att få tag på i olika varianter i flera butiker i Malmö.

    Gilla

    • Exakt! I Medelhavsländerna är ju bläckfisk ett vanligt inslag på menyn, och så hoppas jag att det kommer att bli i Sverige också. Och inte är det särskilt dyrt heller 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s