Najnis frökex

bild (59)

Ni vet när man blir sugen på något knaprigt, salt och mumsigt? Typ ostkex, chips, ostbågar eller liknande, som ju inte är det allra mest hälsosamma man kan sätta tänderna i? Vad gör man då? Jo – man bakar Najnis frökex! De är gudagoda – jag lovar. Och inte är det speciellt krångligt att göra dem heller. När de väl är gjorda och ligger och ser oemotståndliga ut i era kök, kan ni förslagsvis lägga på lite avokado, citronsaft och basilika, som på bilden. Dessutom klippte jag över lite hemmagjord kruklök. (Hur man fixar en sådan beskriver jag på min ”fix-och-trix”-sida, som ni hittar här. Kika gärna in där lite då och då, för där kommer jag att fylla på med fler fiffiga mat- och köksrelaterade tips!) Eller så kan ni skiva över lite ost, klicka på cream cheese, fixa dit en bit rökt lax och en majonnäsklick. Eller varför inte slå på stort och lägga på en räka eller två, samt en klick löjrom och en dillkvist? Experimentera hej vilt i era kök, vetja!

INGREDIENSER     20-25 kex

2 dl krossade linfrön

1,5 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1,5 msk chiafrön (finns i hälsokostbutiker)

4 dl vatten

en skvätt olivolja

flingsalt

vallmofrön

Och hur i hela fridens namn går då detta till? Jo – så här:

1. Häll alla frön utom vallmofrön i en bunke. Häll över vattnet och en skvätt olivolja. Blanda runt och låt stå i kylen över natten eller åtminstone några timmar. Fröna suger åt sig vattnet, och chiafröna och linfröna gör så att det blir en sammanhängande massa av det hela.

2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper du lagt på en plåt och penslat med olivolja. Försök få det så jämnt som möjligt. Smeten ska fylla ut hela plåten. Strö över så mycket flingsalt och vallmofrön du känner för. Skär så stora rutor du vill med en kniv du sköljt i iskallt vatten, så kletar det inte.

3. Grädda i 125 grader i en timme. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i en timme till. Öppna ugnsluckan lite då och då, för att släppa ut fukt.

4. Stäng av ugnen. Låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan lite öppen. Ta ut plåten när ugnen svalnat helt.

5. Bryt loss kexen från varandra och låt dem ligga på ett ugnsgaller en stund.

6. Grattis – nu har ni något mycket godare än chips och ostbågar att smaska på till fredagsmyset! 😉

 

Design J

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s