Kalvfilégryta med kålrotspommes

bild (69)

God söndagseftermiddag på er, alla foodies. Hoppas er helg varit lika späckad med god mat som min har varit 🙂 Idag tänkte jag bjuda på ett gammalt hederligt middagsrecept igen. Denna smaskiga gryta slängdes ihop igår kväll i Najnis kök, och sköljdes ner med ett mustigt argentinskt rödvin som jag varmt rekommenderar. Alamos heter det, och så här ser det ut:

bild (70)

Som tillbehör lagades det kålrotspommes, vilket visade sig vara minst lika gott som potatisvarianten! I Najnis kök kommer det att lagas kålrotspommes så det står härliga till framöver, vill jag lova. Vem behöver potatis när det finns kålrot, liksom? När det gäller grytan så kan man ta vilket kött man känner för: oxfilé, kycklingfilé eller fläskfilé går lika bra. Själv råkade jag komma över en ljuvlig kalvfilé till ett bra pris, och lade såklart vantarna på den.

INGREDIENSER     4 personer

5oo gram kalvfilé

1 purjolök

4 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika

12 champinjoner

3 dl vispgrädde

4 msk senap (gärna olika sorter – jag tog hälften dijonsenap och hälften skånsk senap)

svartpeppar

salt

1 tsk worcestershiresås

1 tsk soja

2 tsk tomatpuré

1 tsk sherryvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger

1 kålrot

timjan

flingsalt

Så här gör man:

1. Strimla grönsakerna och därefter kalvfilén. Fräs köttet i smör och olja tills det fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Peppra och salta.

2. Fräs grönsakerna i samma panna i några minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.

3. Tillsätt grädde, senap, worcestershiresås, vinäger och soja. Låt såsen småputtra i några minuter, och häll den sedan över köttet.

4. Skala kålroten och skär den i pommesstora strimlor. Stek i olja och smör i några minuter. Strö över timjan och rör runt. Lägg strimlorna i en annan ugnsfast form och strö över flingsalt.

5. Ställ in båda formarna i 200 graders ugnsvärme och baka i ca 20 minuter. Späd med lite mer grädde om köttgrytan blir för torr.

6. Servera gärna med en sallad med vinägrett.

 

Design I (1)

Annonser

4 thoughts on “Kalvfilégryta med kålrotspommes

  1. Pingback: Mustig gryta med rödvin | najniskök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s