LCHF-lasagne

bild (71)

Igår serverades en härligt mustig lasagne här i Najnis kök. Jag har experimenterat med många olika lasagnevarianter utan pasta, och voilá: we have a winner! I detta smaskiga recept använder jag ugnsbakade aubergineskivor som ”lasagneplattor”, vilket funkar utmärkt. Aubergine står högt i kurs i Najnis kök. En mycket piffig grönsak, helt enkelt. Vid läsningen av receptet kanske vän av ordning undrar något i stil med Men måste man inte salta aubergineskivorna och vattna ur dem i typ en halvtimme innan de tillagas…? Nix, det måste man inte, ty sådant extrajobb är i alla fall Najni på tok för lat för. Dessutom är det faktiskt helt onödigt. Auberginen vattnar snällt ur sig själv i ugnen ändå. Och bäst av allt: så bra man mår efter att ha slukat en portion LCHF- lasagne! Den där dästa känslan jag minns från mina lasagnemåltider på den gamla onda kolhydratstiden är som bortblåst. Smaklig spis, mina vänner!

INGREDIENSER     4-6 personer, beroende på hur glupska dina gäster är 😉

Köttfärssåsen

500 gram köttfärs

1 hackad gul lök

1 hackad jalapeño

4msk tomatpuré

4 finrivna vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 lagerblad

0,5 kruka färsk oregano

1 msk oxfond

0,5 tsk sötströ eller honung

1,5 tsk rödvins- eller sherryvinäger

2 dl vatten

peppar

 

Den vita såsen

3,5 dl creme fraiche

0,5 dl grädde

2 dl riven parmesanost

1 ägg

 

Auberginskivorna

3 auberginer

örtsalt

olivolja

paprikapulver

 

2 dl riven parmesanost att strö överst på lasagnen

 

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 225 grader.

2. Bryn löken i smör och olja i en stekpanna. Tillsätt köttfärs, jalapeño och lagerblad. Bryn tills köttfärsen är genomstekt.

3. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Bryn några minuter. Peppra.

4. Tillsätt vinäger, sötströ, oxfond, vatten och krossade tomater. Häll över såsen i en gryta med lock och låt småputtra i ca en och en halv timme. Rör om ofta. Såsen ska inte vara lika vattnig som en vanlig köttfärssås, utan ganska torr. När såsen kokat färdigt blandar du i den finhackade oreganon.

5. Rör ihop ingredienserna till den vita såsen.

6. Dela auberginerna på mitten. Skär ca en centimeter tunna skivor på längden av varje bit.

7. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Salta lätt och pudra över paprikapulver.

8. Ugnsbaka auberginskivorna tills de fått lite färg. Det brukar ta ca 15-20 minuter. Passa dem noga så de inte bränns.

9. Varva aubergineskivor, köttfärssås och vit sås i en ugnsform. Avsluta med ett lager vit sås och riven parmesanost. Gratinera i ugnen i ca en halvtimme. Låt lasagnen stå i fem minuter. Strö över några oreganokvistar och servera sedan med sallad med någon mumsig dressing. I Najnis kök brukar det innebära vinägrett.

10. Frossa!

bild (72)

 

Annonser

2 thoughts on “LCHF-lasagne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s