Kyckling med fyllda champinjoner och kålrabbipuré

bild (73)

God afton, foodies! Nu tänkte jag bjuda på en rätt som just slukats till söndagsmiddag här i Najnis kök. Inspiration till läckerheterna har jag fått från mitt senaste kokboksinköp: Jills mat efter säsong, av Jill Wallentin Wollberg. Jill är verkligen en mästarinna på att komponera fantastiska rätter! Ska ni bara köpa en kokbok i år så rekommenderar jag denna. Bilderna – de flesta tagna av Jill själv – är dessutom så frestande så var man inte hungrig innan man öppnade boken så blir man det garanterat. Missa inte heller att spana in matsajten jillsmat.se, där man kan ta del av ännu fler av författarinnans små matkonstverk. I dagens inlägg har jag använt Jills recept som utgångspunkt, och sedan experimenterat och improviserat lite här och var. Smaklig spis!

INGREDIENSER     4 personer

Fyllda champinjoner

300 gram champinjoner

1 schalottenlök

14 valnötter

70 g ädelost

1 krm salt

Nymalen svartpeppar

Kyckling

4 kycklingfiléer

timjan

chiliflakes

Nymalen svartpeppar

Kålrabbipuré

2 kålrabbi

50 gram smör

0,5 dl grädde

1,5 dl riven ost

2 rivna vitlöksklyftor

1 tsk gurkmeja

0,5 tsk salt

1, 5 tsk citronsaft

rivet skal av 1 ekologisk citron

Och hur går nu detta till då? Jo – så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfiléerna på längden. Krydda och bryn dem i några minuter i en stekpanna så de får fin färg. Lägg filéerna i en ugnsform och baka i ugnen i ca 15 minuter.

2. Skala kålrabbin och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 30 minuter. Häll av vattnet och mixa med grädde, ost, vitlök, citronsaft, citronskal och kryddor.

3. Ta loss ”fötterna” från champinjonerna och finhacka dem. Finhacka också schalottenlöken och nötterna. Stek i smör i några minuter på medelvärme.

4. Blanda ner den hackade ädelosten i nöt- och lökblandningen och tillsätt kryddorna. Skär av en tunn skiva av champinjonernas ovansida så de inte välter omkull. Fyll champinjonerna och gratinera i ugnen i ca 10 minuter.

5. Arrangera på tallrikar och strössla lite chiliflakes över purén. Kanske hittar du någon skojig örtkvist att pilla dit också? Själv hittade jag en oreganokvist i mitt kök 🙂

Design J

Annonser

3 thoughts on “Kyckling med fyllda champinjoner och kålrabbipuré

  1. Pingback: Apelsinkaka med mascarponefluff | najniskök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s