Ost- och skinkpaj med kummin

bild (84)

Jag vill ha paj! tänkte Najni häromdagen. Och när Najni vill ha paj – då bakar hon en paj. Resultatet blev en klassisk ost- och skinkpaj. Även lite lök slank ner, ty Najni hyser en intensiv och passionerad kärlek till denna grönsak (Bli inte svartsjuk nu, aubergine. Du toppar fortfarande listan över Najnis absoluta favoritgrönsaker, även om du inte fick vara med i detta recept). Som en extra liten twist petades en tesked kummin ner i pajen – en idé som skulle visa sig vara god. Njut av pajen när den är så där på gränsen mellan varm och ljummen. Då kommer alla smakerna som bäst till sin rätt. En sallad är ett utmärkt tillbehör, eller varför inte ett knippe rädisor? Laga, ät och njut som funnes det ingen morgondag, även om det bara är en vanlig tisdag, foodies 😉 Ty enligt Najnis filosofi ska man äta som om varje dag vore den sista. Enjoy!

 

INGREDIENSER     1 paj

 

Pajdeg

2,5 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

1 krm salt

50 g tärnat smör

1 ägg

0,5 dl vatten

 

Fyllning

4 ägg

2 dl grädde

peppar

1 tsk paprikapulver

1 krm salt

1 tsk kumminfrön

200 g riven ost med sting (jag tog en vällagrad prästost)

150 g rökt skinka, strimlad

1 gul lök, tunt skivad

 

Gör så här:

1. Blanda de torra ingredienserna till degen. Häll över i en matberedare tillsammans med smöret. Kör tills det är blandat.

2. Tillsätt ägget och vattnet och kör tills du har en deg.

3. Tryck ut degen i en springform. Nagga bottnen med en gaffel några gånger. Låt degen ta sig en tupplur i kylskåpet i ca 30 minuter. Förgrädda den därefter i 175 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.

4. Låt löken svettas i en klick smör i en stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Det ska inte få färg – bara bli lite mjukt. Tillsätt kumminfröna och rör runt.

5. Strö ut löken tillsammans med skinkan över den förgräddade pajbottnen.

6. Vispa ihop övriga ingredienser till fyllningen i en bunke. Tillsätt osten sist.

7. Häll blandningen över löken och skinkan. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter, tills pajen fått fin färg och fyllningen stelnat.

 

Design A (1)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s