Dragen kyckling med mexikansk touch

bild (86)

Jahapp – då var det plötsligt fredag igen. Vill ni testa något festligt till fredagsmyset så kan jag varmt rekommendera Najnis dragna kyckling, eller ”pulled chicken” som det heter på utrikiska. Ursprunget till denna rätt är ”pulled pork”, som varit hett i matvärlden ett tag, och äts som hamburgare med bröd. Av någon anledning har det inte blivit av förrän nu att denna dragna anrättning provlagas i Najnis kök. Jag använde kycklinglår istället för fläskkött, eftersom jag helt enkelt tycker kyckling är godare. Och då Najni ju inte diggar kolhydrater så blev det romansalladsblad istället för bröd. Ett varningens ord kan nog vara på sin plats: kanske bör ni inte laga dragen kyckling om ni ska bjuda en date på hemlagad middag för första gången. Det är nämligen en sån där rätt som är nästintill omöjlig att äta snyggt. Tanken är att man ska använda salladsbladen som tacos, men vill man så kan man förstås ta till kniv och gaffel, om man börjar tröttna på att ha sås rinnande längs handlederna… Galet gott är det i vilket fall som helst med dragen kyckling!

 

 

INGREDIENSER     6 personer

 

Dragen kyckling

1 kg kycklinglårfilé

2 rödlökar

Smör att steka i

5 vitlöksklyftor

1 msk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 msk chilipulver

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk cayennepeppar

1 tsk liquid smoke (kan ersättas med rökt paprikapulver)

500 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

1,5 tsk salt

1 msk worcestershiresås

1 msk sherryvinäger eller balsamvinäger

 

Servera med:

Riven cheddarost

Creme fraiche blandat med rivet skal från en lime

Jalapeños

Romansallad

Hackade tomater

Hackad paprika

Färsk koriander

 

Gör så här:

1.Skär löken i klyftor och vitlöken i småbitar. Stek dem i smör tillsammans med kryddorna i en stekgryta.

2. Lägg i kycklingen och tomatpurén. Rör runt så att alla kycklingbitar får kryddor på sig, och stek i någon minut till under omrörning.

3. I med krossade tomater  och liquid smoke. Blanda och låt koka upp.

4. Lägg ett lock på grytan och låt småputtra i 150 – 175 graders ugnsvärme i ca två timmar. Rör runt då och då. Sänk värmen om det vrålkokar.

5. Nu kommer vi till den roliga biten, när vi ska förvandla kycklingen till en dragen sådan: Ta två gafflar och dra sönder köttbitarna. Rör runt i grytan när all kyckling är sönderdragen, så att såsen blandas ordentligt.

6. Fördela kyckling och tillbehör i salladsbladen och njut! 🙂

 

bild (87)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s