Ugnsbakad ost med spenat, tomat och kyckling

bild (88)

God dag, foodies! Är det inte dags att laga sig en riktigt smaskig middag till helgen, så säg? Jo jag tänkte väl det. Här får ni ett recept på ugnsbakad ost med spenat – ett roligt tillbehör till kyckling, fisk eller kött. Här i Najnis kök serverades stekta kycklingfiléer till. Jag har nyligen upptäckt att det finns extra tunna filéer på ICA, med betydligt kortare stektid än vanliga kycklingfiléer. Dessutom föll jag under min senaste inköpsrunda för ett paket romanticatomater – en riktigt söt, smakrik och extra läcker liten tomat på kvist. Jag slängde in kvistar och allt i ugnen och hällde över lite olivolja och balsamvinäger. Mumsigt är bara förnamnet på denna middag – tur att det blev lite över att smaska på till lunch idag. Trevlig mathelg!

 

INGREDIENSER    4 personer

 

Ugnsbakad ost

250 g ricottaost

150  g fetaost

400 g färska spenatblad

1,5 msk citronsaft

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 ägg

2 äggvitor

0,5 tsk buljongpulver eller salt

peppar

en halv kruka basilika

2 msk pinjenötter

citronolivolja att ringla över vid servering

 

Ugnsbakade tomater

400 gram små tomater på kvist, gärna romantica

1 msk balsamvinäger

1 msk olivolja

flingsalt

peppar

 

Kycklingfiléer

4 kycklingfiléer

salt

peppar

färsk timjan

1 ekologisk citron

 

Och så här går det till:

1. Hacka löken och ta bort de grövsta stjälkarna från spenatbladen. Klipp eller hacka spenatbladen.

2. Fräs lök och spenat i rapsolja och smör tills löken mjuknat och spenatens vätska försvunnit. Rör runt då och då.

3. Tillsätt pressad vitlök mot slutet av stekningen .

4. Blanda spenat- och lökröran med ricottaost, fetaost, ägg, äggvitor basilika, citronsaft och kryddor i en bunke.

5. Häll blandningen i en ugnsfast form och baka i ugnen på 200 grader i ca en timme. Kolla då och då så det inte bränns vid. Sänk eventuellt värmen efter halva tiden om det behövs.

6. Strö över pinjenötter mot slutet av tillagningstiden. Ringla över citronolivolja när du tagit ut formen ur ugnen.

7. Lägg tomaterna med kvistar och allt i en liten smord ugnsform. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Krydda med flingsalt och peppar vid servering.

8. Stek kycklingfiléerna i smör och rapsolja tills de blivit genomstekta. Skär citronen i stora klyftor som du steker samtidigt som kycklingen.Tillsätt kryddor och salt mot slutet av stektiden.

9. Mumsa loss!

 

bild (89)

 

 

Annonser

2 thoughts on “Ugnsbakad ost med spenat, tomat och kyckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s