En ovanligt illasinnad vårförkylning härjar i Najnis kök. Därför tänkte jag igår att jag skulle laga något riktigt nyttigt till middag, i hopp om att påskynda tillfrisknandet. Den indiska kycklinggryta som blev resultatet innehåller de välgörande ingredienserna gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Och kål i alla former är ju något av det nyttigaste man kan äta – fullspäckat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men som den lilla livsnjutare Najni är nöjer hon sig inte bara med nyttig mat – den ska vara god och gärna vacker också. Vad passar väl då bättre än denna färgsprakande anrättning som stämmer in på alla punkterna? Laga, ät och njut med alla sinnen, foodies! 🙂
INGREDIENSER 4-5 personer
Kycklinggrytan
900 g kycklinglårfilé
2 tsk gurkmeja
1,5 tsk spiskummin
1 msk färsk ingefära, riven
4 vitlöksklyftor, rivna
1,5 tsk chiliflakes
1 msk kycklingfond
2 gula lökar, skivade
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1,5 dl grädde
1 kruka färsk koriander
saften av en halv lime
smör
en skvätt rapsolja
Smörstekt rödkål
800 g rödkål
smör
en skvätt rapsolja
salt
saften av en halv lime
Garnering
Rivet skal från en lime (helst ekologisk)
Gör så här:
1. Stek lök och alla kryddor utom vitlök och ingefära i rikligt med smör och en skvätt rapsolja.
2. Tillsätt kycklingen efter några minuter och stek en stund till. Tillsätt tomatpurén mot slutet.
3. I med tomater, grädde, limesaft, kycklingfond,vitlök och ingefära. Låt småputtra under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen blivit genomstekt. Smaka eventuellt av med lite salt.
4. Blanda till sist i den finhackade koriandern.
5. Strimla rödkålen fint. Stek den i smör och rapsolja på medelvärme under omrörning. Hur ”al dente” man vill ha den är en smaksak, och stektiden varierar därefter. Smaka dig fram. Najni gillar sin kål mjukstekt, men med en liten krispig kärna. Det brukar ta ca en kvart att få den sådan. Tillsätt limesaft och salt mot slutet av stekningen.
6. Lägg upp på tallrikar och strö över rivet limeskal över hela härligheten precis innan serveringen.
Läckert kycklingrecept! Och trevlig blogg, jag blir hungrig när jag läser.
/Roland
GillaGilla
He ho – tack! 🙂
GillaGilla