Torsk med nässelmos och chorizosalsa

bild (95)

God kväll, foodies! I helgen var jag på skogsutflykt, och fann till min stora glädje att skogen var full av brännässlor. För den som känner sig fientligt inställd till detta gröna guld kan jag tala om att de allra läckraste rätter kan trollas fram med nässlor som ingrediens. Det gäller bara att utrusta sig med handskar när man plockar de små rackarna. Dessutom är nässlan tokigt nyttig. Den sägs vara bra för huden, håret och ämnesomsättningen, för att bara nämna några av nässlans alla hälsofrämjande egenskaper. Nåväl. Najni fraktade hur som helst hem en hel påse nässlor från den magiskt grönskimrande bokskogen till sitt kök, och här får ni ta del av resultatet! 🙂

 

bild (96)

 

INGREDIENSER     2 personer

Chorizosalsa

150 g chorizo

1 mild till medelstark röd chilifrukt

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

2 msk rostade pumpafrön

några kvistar färsk timjan

1 tsk tomatpuré

0,5 dl olivolja

en skvätt citronsaft

salt

 

Nässelmos

1 litet blomkålshuvud

ca en liter färska nässlor

2 dl grädde

en smörklick

1,5 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

en skvätt citronsaft

 

400 g kokt torskfilé

2 citronklyftor

salt

 

Gör så här:

1. Skär chorizon i småbitar. Finhacka lök, vitlök och chili.

2. Fräs chorizon några minuter i olivoljan, och tillsätt sedan lök, vitlök och chili. Fräs några minuter till under omrörning.

3. Tillsätt tomatpurén och timjan och fräs någon minut till. Salta om du vill. Blanda i pumpafröna.

4. Plocka av nässelbladen från stjälkarna och koka bladen i buljongen i ca 3 minuter. Häll av buljongen i ett durkslag, och pressa noga ut allt vatten.

5. Dela blomkålen i småbitar. Koka den i grädden och smöret tills den mjuknat helt. Tillsätt citronsaften och de förvällda nässlorna. Smaka av med salt och peppar. Mixa till ett mos med en stavmixer.

6. Fördela moset och den kokta torskfilén på tallrikar. Salta eventuellt torsken lite. Häll chorizosalsan över torsken, och garnera gärna med färska timjankvistar och citronklyftor.

7. Njut!

 

bild (97)

 

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Torsk med nässelmos och chorizosalsa

  1. Nässlan (nässlor?) är örternas (eller ja….) drottning! Jag älskar nässelte efter mormors recept och nässelsoppa… omnomnom! Den här purén kommer definitivt testas här hemma, så fort jag hittar nässlor nära mig så att säga 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s