Tomatsoppa med parmesanchips

bild

Igår såg Najni plötsligt av oklar anledning en tallrik krämig tomatsoppa för sin inre syn.  Med basilikaolja ringlad över, och massor av färsk basilika på. Som den sanna foodie Najni är, händer det ibland att denna typ av mathallucinationer dyker upp på hennes näthinna, och då är det inget att be för, utan bara att så fort man får möjlighet omsätta matfantasin till verklighet. På vägen hem från jobbet inhandlades de nödvändiga ingredienserna, varpå Najni gick hem till sitt kök och skred till verket. Hmmm, ett läckert litet tillbehör vill jag också ha, tänkte Najni där hon stod i mataffären. Något knaprigt och smakrikt, som kommer väl överens med tomatsoppan … Det hela slutade med att spröda små parmesanchips med kummin såg dagens ljus tillsammans med tomatsoppan i Najnis kök en stund senare. Och voilà – här får ni receptet på härligheterna, foodies!  Har man inget vitt vin hemma går det bra att ersätta det med en matsked balsamvinäger.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Tomatsoppa

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

olivolja

0,5 msk timjan

0,5 msk basilika

0,5 tsk chiliflakes

2 lagerblad

3 burkar krossade tomater av god kvalitet (exempelvis Mutti)

2 dl vitt vin eller 1 msk balsamvinäger

3 dl vatten

2 tärningar kycklingbuljong

2,5 dl grädde

svartpeppar

1 msk sötströ eller annan sötning

basilikaolja till servering

 

Parmesanchips

100 g riven parmesanost

0,5 tsk kumminfrön

 

Gör så här

1. Hacka lök och vitlök. Fräs i rikligt med olivolja i en kastrull i några minuter. Låt alla kryddor utom svartpeppar fräsa med mot slutet.

2. Tillsätt vinet och låt det fräsa en minut till. I med tomater, vatten, sötströ och buljongtärningar.

3. Koka soppan i 30 min på låg värme. Rör om ibland.

4. Ta bort lagerbladen och mixa soppan med stavmixer. Tillsätt grädden och koka i 10 minuter till. Späd med mer vatten om du vill ha soppan lösare.

5. Smaka av med nymalen svartpeppar.

6. Lägg små högar av parmesanost, stora som en femkrona ungefär, på en bakpappersklädd plåt. Strössla över kumminfrön. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 5-10 minuter, eller tills osten smält och fått lite färg.

7. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Ringla över lite basilikaolja, strö över finhackad färsk basilika och servera med parmesanchipsen. Mums!

 

bild

 

Design O

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s