Solroskex

solroskex

Nej men se God lördagskväll, foodies!  Hoppas att er helg varit till belåtenhet så här långt. Vi kan nog med säkerhet konstatera att Najni befinner sig i en period av intensivt bakande just nu. Knappt var den sista zucchinimuffinsen slukad (se recept här), förrän Najni fick för sig att baka något nytt och smaskigt att kalasa på 😉 Är det en sak jag är svag för så är det överdådiga ostbrickor, och då gärna med knapriga och salta kex till. Och inte behöver man avstå från sånt bara för att man som Najni vill dra ned på kolhydraterna. Dessa solroskex är minsann minst lika goda som ostkex bakade på vetemjöl. Försvinnande goda till och med. Jag blev så uppspelt när jag smakade på ett nyss, så jag blev tvungen att sätta mig vid datorn direkt och blogga om smaksensationen! Så om du liksom Najni råkar vara en foodie med böjelse för salta och knapriga kex med en massa goda ostar därtill – tveka inte- baka Najnis solroskex! Mängden salt är en smaksak. Mitt recept ger ganska salta kex, så minska på saltmängden om du är känslig för salt mat. En annan fördel med dessa kex är att solrosfrön är betydligt billigare än mandelmjöl, så man kan unna sig att njuta av dem ofta, utan att bli ruinerad 🙂

 

INGREDIENSER     ca 23 kex

2,5 dl osaltade solrosfrön

1,5 dl riven parmesanost

2 krm salt

4 msk vatten

flingsalt som strössel

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Kör solrosfrön och parmesanost i matberedare tills det blir ett fint mjöl.

3. Tillsätt vattnet och kör tills degen är ordentligt blandad.

4. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen, eller ta plastfolie. Kavla ut till en så tunn deg som möjligt, eller tryck med fingrarna. Själv har jag konstigt nog ingen brödkavel, men en vinflaska dög fint!

5. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär degen till kex av önskad storlek. Strössla över lite flingsalt.

6. Baka i ugnen i ca 30 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Sänk värmen om de börjar få för mycket.

7. Lägg över kexen på ett galler och låt svalna. Njut tillsammans med dina favoritostar och kanske ett glas vin 🙂

 

Design I (1)

Annonser

2 thoughts on “Solroskex

  1. Pingback: Potkäs | najniskök

  2. Pingback: Grönkålskräm | najniskök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s