Ugnsbakade jordärtskockor med kyckling och tzatziki

jordärtskocka

Efter alla bakorgier Najni ägnat sig åt på senaste tiden, har det nu återigen blivit dags för ett hederligt gammalt middagsrecept. Vad passar väl bättre i sommarvärmen än kyckling och en svalkande tzatziki? Men faktum är att huvudrollen i Najnis middag den här gången spelas av ingen mindre än den försummade knölen jordärtskockan. Ni kanske tillagar jordärtskockor mest hela tiden, foodies, men här i Najnis kök är jordärtskockan av okänd anledning en sällsynt gäst, något Najni bestämt sig för att ändra på. Vän av ordning kanske nu tänker att jordärtskockan innehåller lite väl mycket kolhydrater för foodies som äter Lchfkost. Må så vara, men för den som inte äter den strikta varianten av Lchf, tycker Najni det är helt okej att sätta tänderna i en läcker liten jordärtskocka någon gång ibland. Jämfört med exempelvis potatis innehåller jordärtskockan ändå måttligt med kolhydrater. Dagens recept kom som ofta är fallet till genom att jag plötsligt kom att tänka på en viss ingrediens – i det här fallet jordärtskocka. Vad kan man göra för smaskigt med jordärtskockor? tänkte Najni. Kanske skulle det bli gott att ugnsbaka de små rackarna? Och vad skulle man kunna ha till? Resultatet av Najnis funderingar blev sedan till dagens inlägg. Smaklig spis, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

800 g jordärtskockor

700 g kycklingfilé

färsk timjan

olivolja

flingsalt

1 stor citronklyfta

 

tzatziki

500 g rysk youghurt

4 pressade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 skvätt citronsaft

2 dl riven gurka

salt

peppar

 

Så här skrider man till verket:

1. Skala jordärtskockorna och dela dem i halvor.

2. Lägg dem i en ugnsform och ringla över olivolja. Strössla över färsk timjan och flingsalt. Rör runt så att olja och kryddor fördelas jämnt.

3. Baka jordärtskockorna i ugnen på 225 grader i ca 30 – 40 minuter.

4. Lägg den rivna gurkan i en sil och strö över salt. Pressa ut så mycket vätska som möjligt, och blanda sedan med resten av ingredienserna till tzatzikin. Låt den gosa till sig i kylen medan du fixar resten.

5. Dela kycklingfiléerna i 2 delar på längden. Stek i smör och olivolja så de får färg på alla sidor. Salta och peppra.

6. Lägg över kycklingfiléerna i en ugnsform och låt dem bli färdiga i ugnen tillsammans med jordärtskockorna, under den sista kvarten av tillagningstiden för jordärtskockorna.

7. Servera med tzatzikin och exempelvis lite körsbärstomater eller någon annan piffig grönsak 🙂

 

Design P

 

Annonser

3 thoughts on “Ugnsbakade jordärtskockor med kyckling och tzatziki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s