Grillade färsbiffar och grönsaker med avokado- och tomatröra

grillfood

I går kväll tyckte Najni det var dags att äntligen  inviga den söta lilla picknickgrill som införskaffats i början av sommaren. Solen strålade över Malmö och endast några luftiga och oförargliga små moln syntes på himlen. Sagt och gjort. Najni och Peter tog sin lilla klotformade grill och traskade  iväg till Slottsparken. Då ingen av oss är någon erfaren grillare fick vi pröva oss fram, och efter en lite långsam start blev det så äntligen dags att placera den blivande middagen på grillgallret. Efter mycket pysslande, penslande, glazande,  och fixande lyckades vi trolla fram en riktigt smaklig grillmiddag. Varsågoda – här kommer receptet på läckerheterna vi satte tänderna i i parken. För den som äter en strikt Lchfkost är det kanske bäst att skippa glazen, då den innehåller en del kolhydrater. Det blir även gott att bara pensla biffarna med olja innan man lägger dem på gallret. Smaksätt i så fall med lite extra svartpeppar när biffarna är färdiggrillade. Men om man som Najni kör en liberal variant av Lchf, är det fritt fram att äta sådana ingredienser i dessa små mängder någon gång ibland. Blir det något över av glazen är den god att servera till, som sås. Ut och grilla nu, foodies! Imorgon kanske det regnar 😉

 

INGREDIENSER     2 personer

 

Färsbiffar 

350 g nöt- eller blandfärs

4 skivor bacon

0,5 tsk salt

0,5 tsk liquid smoke

 

Glaze

0,5 dl ketchup, helst sockerfri

1 tsk äppelcidervinäger

0,5 msk kokossocker eller honung

1 msk färskpressad apelsinjuice

0,75 tsk dijonsenap

några stänk liquid smoke

några stänk worcestershiresås

1 krm salt

några tag med svartpepparkvarnen

 

Avokadoröra

1 stor avokado, väl mogen

6 romanticatomater eller körsbärstomater

0,5 kruka finhackad färsk koriander

3 pressade vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

saften av 0,5 lime

1 nypa salt

1 nypa sötströ

chiliflakes eller svartpeppar

 

Grönsaker

2 förkokta majskolvar, skurna i tjocka skivor

1 liten aubergine

1 liten zucchini

1 rödlök, skuren i 4 klyftor

rapsolja

salt

2 citronklyftor

 

Gör så här:

1. Skiva auberginen och zucchinin i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat och strö över salt. Låt dem stå och vätska av sig i ca en halvtimme. Skölj sedan av dem i vatten och klappa dem torra med hushållspapper.

2. Vispa ihop ingredienserna till glazen.

3. Kör alla ingredienserna till avokadoröran utom tomaterna i en matberedare. Grovhacka tomaterna och rör ner i avokadoröran.

4. Skär baconskivorna i småbitar. Blanda dem med köttfärs, salt, och liquid smoke. Forma till 2 stora biffar. Pensla grönsakerna och biffarna med olja innan de läggs på grillen.

5. Varva grönsaker och biffar på grillen, och håll det som blir klart först varmt under folie på ett fat, medan resten grillas. Pensla biffarna på båda sidor med glaze i flera omgångar medan de grillas. Strö över lite flingsalt på grönsakerna när de är klara, och droppa över citronsaft. Hur lång tid hela proceduren tar vågar jag inte säga, då det är väldigt olika beroende på vilken grill man har, om man använder kol eller briketter och så vidare. Testa er fram, vetja. Och var ute i god tid – ty lite pysslande och väntande krävs innan man får ordning på grillen, i alla fall i vårt fall 😉 Den som väntar på något gott väntar ju alltid för länge, men belöningen blev i alla fall en läcker brakmiddag!

grillen

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s