I dag är det Najnis första semesterdag, och hur tror ni hon har tillbringat den…? Just det – i sitt kök förstås! Egentligen är det konstigt att Najni ännu inte publicerat ett recept på morotskaka här på bloggen, med tanke på vilka varma känslor hon alltid hyst för detta bakverk. Bättre sent än aldrig ju, så här kommer ett morotskakrecept. Kanske kan kombinationen morot och blåbär tyckas aningen märklig, men tro mig, foodies – de funkar utmärkt ihop. Baka och njut av morotskaka á la Najni!
INGREDIENSER ca 10 bitar
Morotskakan
4 ägg
3 msk valfri sötning (Najni tog hälften kokossocker och hälften sukrin)
1 dl kokosmjölk
5 msk smält kokosolja
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 krm guarkärnmjöl (kan uteslutas)
1,5 tsk bikarbonat (eller 3 tsk bakpulver)
1 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk vaniljextrakt
2 finrivna morötter
1 dl grovhackade valnötter
saft och skal från 1 citron
Topping
1 ask cream cheese
100 g rumsvarmt smör (viktigt att smöret inte är kylskåpskallt – då skär sig toppingen)
0,5 dl creme fraiche
15 droppar flytande stevia
2 msk sötströ
1 tsk vaniljextrakt
skalet av 1 citron
1 tsk citronsaft
Blåbär till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och vaniljextrakt pösigt i en annan bunke. Häll ner sötning, kokosmjölk och kokosolja i äggsmeten.
3. Rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda till sist ner citronsaft, citronskal och morötter.
4. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca en halvtimme.
5. Vispa med elvisp ihop alla ingredienserna till toppingen utom creme fraichen. Vispa tills det blir fluffigt. Rör sedan snabbt ner creme fraichen.
6. Bred toppingen över den avsvalnade kakan och dekorera med blåbär.
7. Sätt tänderna i din morotskaka!
ååå va gott det här ser ut..
GillaGilla
Ja den är försvinnande god… 🙂
GillaGilla