Chicken à la King med blomkålscouscous

chickentallrik

I dag bjuder Najni på en klassiker från det amerikanska köket: Chicken à la King. Om rättens ursprung tvistar foodies än idag, men det mest troliga är att det var William King – kock på Bellevue Hotel i Philadelphia – som vi har att tacka för denna enkla men ack så goda anrättning. Kocken King lär visst ha varit något i hästväg begåvad inom sitt yrke, åtminstone om man får tro de lovord om hans kokkonst som stod att läsa i en ledare i New York Tribune  strax efter hans död den fjärde mars 1915:

 

The name of William King is not listed among the great ones of the earth. No monuments will ever be erected to his memory, for he was only a cook. Yet what a cook! In him blazed the fire of genius which, at the white heat of inspiration, drove him one day, in the old Bellevue, in Philadelphia, to combine bits of chicken, mushrooms, truffles, red and green peppers and cream in that delight-some mixture which ever after has been known as ”Chicken a la King.” (Ledare, 7 mars 1915, Chicken a la King. New York Tribune, s 8)

Receptet dök sedan upp i tidningar såväl som kokböcker under åren kring sekelskiftet 1900. Själv minns jag rätten från min tidiga barndom på 70-talet, då det var inne att bjuda på Chicken à la King när man skulle festa till det lite. Kanske inte den hippaste av maträtter så här på 2010-talet, men en riktig goding som förtjänar epitetet ”klassiker”. Krämig, mustig och hjärtevärmande i alla väder och årstider. Som alltid med matklassiker så cirkulerar ett oändligt antal receptvarianter där ute, och här får ni Chicken à la King à la Najni, så att säga 😉 Vad gamle William skulle tyckt om Najnis version av hans paradrätt en sisådär 120 år efter det att han skapade den får vi aldrig veta. Men jag hoppas att den faller er på läppen, foodies. Som tillbehör slängde jag ihop en mumsig blomkålscouscous, som får sin fina färg av den supernyttiga kryddan gurkmeja.

INGREDIENSER     4 personer

Chicken à la King

0,5 grillad kyckling

1 gul lök, tunt klyftad

2 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

2 dl champinjoner, halverade

1,5 msk tomatpuré

2 krm fiberhusk

4,5 dl grädde

1,5 msk kycklingfond

1 dl vitt vin

0,5 dl vatten

salt

peppar

finhackad persilja

Blomkålscouscous

1 stort blomkålshuvud

0,5 tsk gurkmeja

salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

rapsolja

1 smörklick

några finhackade basilikablad

Gör så här:

1. Dela blomkålen i buketter och kör i matberedare tills det blir som couscous.

2. Plocka bort kycklingköttet från benet och skär köttet i bitar.

3. Låt svampen vätska av sig några minuter i en torr, het stekpanna utan fett. Tillsätt sedan en stor smörklick och fräs lök och paprika i några minuter. Tillsätt tomatpurén och vitlöken och fräs i några minuter till. Peppra. Strö fiberhusk över grönsakerna och rör om.

4. Häll i vinet och låt det fräsa några minuter. I med grädden och kycklingfonden. Låt det puttra en stund, tills såsen tjocknar. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.

5. Tillsätt kycklingen och puttra en stund till. Blanda till sist ner persiljan och smaka av om det behövs salt.

6. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull med tjock botten. Fräs blomkålscouscousen med salt och kryddor i några minuter under omrörning. Lägg i smörklicken och låt den smälta. Rör runt. Avsluta med att blanda i basilikan.

7. Färdigt!

chickenpan

Annonser

2 thoughts on “Chicken à la King med blomkålscouscous

  1. Hej hej,
    Vill bara säga att jag är så otroligt glad att jag har hittat till din blogg. Har länge tänkt på det här med kolhydrater då jag är överviktig, men inte riktigt haft nån inspiration. Jag älskar laga mat. Bara se dina fantastiska bilder och recept får mig att vilja springa till affären och sen hem till köket. Jag är superinspirerad nu. Tack för en helt fantastiskk blogg.
    Kram Tina

    Gilla

    • Hej Tina!

      Så otroligt glad jag blir av din fina kommentar! Det gläder mig enormt att du gillar min blogg och får inspiration till en hälsosammare livsstil av den 🙂 Det känns så roligt när man kan dela med sig av sitt stora intresse och inspirera andra. Lycka till med matlagningen, och tusen tack för dina vänliga ord!

      Många kramar från Najni

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s