Caponata

caponata

Hej svejs på er, foodies! Najni is back in the kitchen! 🙂 Som en del av er vet, har jag varit på en välbehövlig semester på Sicilien, där jag samlat på mig massor av nya matintryck. Och vilken mat jag har ätit! Sicilien är ett fullkomligt matparadis, med ett kök som tagit intryck av de många olika folkslag som regerat ön under århundradena. Kartager, greker, normander, romare, araber, fransmän och spanjorer har alla lämnat sina avtryck i den spännande sicilianska matkulturen. Grekerna införde oliver, oregano och användandet av aubergine – kungen av grönsaker i siciliansk kokkonst. Araberna introducerade socker, ris och citrusfrukter, och det arabiska inflytandet märks främst i sicilianska bakverk, där marsipan är ett vanligt inslag. Håll utkik framöver här på bloggen, ty det kanske dyker upp en lågkolhydratsanpassad variant av mitt sicilianska favoritbakverk inom kort 😉 Najni har förstås trivts som fisken i vattnet på det ljuva Sicilien, och rekommenderar varmt varje foodie att åka dit och äta sig igenom alla läckerheter denna urgamla matkultur bjuder på. Omgiven som ön är av tre hav så är förstås fisk och skaldjur ett givet inslag på menyn – och som jag har frossat i svärdfisk, musslor, bläckfisk och diverse andra läckerheter från havet! Men det första sicilieninspirerade receptet jag tänker bjuda er på är faktiskt en vegetarisk rätt jag ätit i många olika varianter under resan, nämligen läckerheten caponata. Denna rätt kan ätas både varm och kall, och serveras antingen som förrätt eller som tillbehör till någon kött- eller fiskbaserad huvudrätt. Det som fått Najnis smaklökar att bli helt kära i den till synes enkla anrättningen, är den intressanta blandningen av syrligt och sött, och att ingredienser som russin, kapris och pinjenötter faktiskt kommer alldeles utmärkt överens här. Smaka själva så får ni se, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

1 aubergine

2 hackade paprikor

1 hackad gul lök

1,5 tsk kapris

1 tsk russin

1,5 msk pinjekärnor

5 stora tomater

2 tsk tomatpuré

3 msk vatten

3-4 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

1 tsk flytande honung

1 dl olivolja

oregano

salt och peppar

 

Gör så här:

1. Tärna auberginen och lägg den i ett durkslag. Häll på rikligt med salt, blanda runt och låt det vattna av sig i ca en halvtimme.

2. Lägg russinen i en kopp med ljummet vatten och låt stå en stund, tills de blivit mjuka.

3. Skär ett kryss i skalet på varje tomat och koka dem någon minut i en stor kastrull med vatten. Dra sedan av skalet, skär bort kärnorna och hacka tomatköttet.

4. Stek hälften av löken i halva mängden olivolja i några minuter, utan att det får färg. Tillsätt tomathacket, tomatpurén, salt och peppar och låt puttra i ca 15 minuter.

5. Skölj de urvattnade aubergintärningarna och torka med en handduk. Lägg auberginen i en skål och blanda med paprikan, resten av löken, kaprisen (som du krossat lätt med en sked), russinen (också de lätt krossade) och pinjenötterna. Tillsätt tomatsåsen och salt, peppar och oregano. Rör om väl.

6. Häll över hela härligheten i en smord ugnsform. Tillsätt vatten och resten av olivoljan. Ugnsbaka i 200 grader i ca 40 minuter. Rör om några gånger under tiden, och sänk värmen lite om det verkar bli bränt.

7. Rör ihop vinäger och honung i ett glas. Häll blandningen över caponatan när ca en kvart återstår av tillagningstiden i ugnen. Rör om ordentligt.

8. Buon appetito!

Design N

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Caponata

  1. Oj, så läckert det er ut! Jag ska absolut testa detta recept, men måste utesluta honung och russinen tyvärr 😦
    Är själv på Malta just nu och har faktiskt funderat på att ta båten över och besöka Sicilien. Nu blev jag ännu mer inspirerad att göra det -ser fram emot att få testa deras kök för en dag. Kan du rekommendera någon bra restaurang?
    Tack!

    Gilla

    • Tycker absolut du ska ta båten till Sicilien! 🙂 Vi var i Cefalu, i närheten av Palermo. Jättemysig liten stad. Bra restauranger där är t ex La Botte, La Brace, Chat Noir och Ti Vitti. I Madoniebergen- en kort bussresa från Cefalu- finns en fin liten by som heter Castelbuono. Där får man inte missa restaurangen Nangalarunni, som ägs av en svampexpert som är känd på hela Sicilien för sina underbara svamprätter. Där åt vi t ex svampsuffle med tryffel, och en fantastisk pasta med svamp och pistagenötter. Men vilken del av Sicilien du än hamnar på kan du nog räkna med underbar mat 🙂 Smaklig spis! Malta låter också härligt – den ön är jag mycket nyfiken på!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s