Mustig gryta med rödvin

grojtan

Det var en gång en Najni. Just den här Najnin var ett riktigt matvrak. Alltid tänkte hon på mat. Eller så åt hon mat. Eller handlade mat, eller klurade på hur man skulle laga sin mat. När hon åt frukost tänkte hon på vad hon skulle äta till lunch och när hon åt lunch tänkte hon på vad hon skulle äta till middag. När hon slog upp ögonen på morgonen tänkte hon: Ny dag, ny mat! Typ. En ruggig höstdag i Nådens År 2014 blev Najnin plötsligt sugen på en redig köttgryta. Ni vet en sån där som fått puttra lääääänge, så alla smakerna fått tid att utvecklas och köttet bli så mört så det faller sönder bara man tittar på det? En sån där med massor av rödvin i, och vitlök och svamp och grädde? Ja, just en sån gryta tänkte sig Najni den där kulna oktoberdagen då höstvindarna ven och människorna på gatorna hade något plågat i blicken där de hukade under sina paraplyer. Medan grytan puttrade på spisen spred sig de ljuvligaste dofter i Najnis kök och en värme i hennes hjärta, medan hon blev hungrigare och hungrigare. När de två timmarna som behövs för att få en köttgryta riktigt läcker äntligen hade gått, fick så Najnin äntligen hugga in på sin mustiga gryta, och hon var sååå lycklig. Snipp, snapp, snut, så var den kanske inte så rafflande sagan slut. Men Najnis gryta – den är desto mer rafflande. Och här får ni receptet:

 

INGREDIENSER     4 personer

600 g nötkött (exempelvis ytterlår)

5 skivor bacon

2 msk oxfond med rödvin

8 schalottenlökar

6 hela vitlöksklyftor

1 röd paprika

15 champinjoner

2 lagerblad

1,5 dl rödvin

1 dl vatten

2 dl grädde

salt

nymalen svartpeppar

3 msk finhackad färsk mejram eller annan ört

 

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Skär schalottenlök och paprika i bitar.

2. Stek löken och paprikan i smör tills de blivit lite mjuka. Lägg över i en stor gryta.

3. Stek köttbitarna tills de fått lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna (som du krossat lite lätt med ett knivblad) mot slutet. Lägg kött och vitlök  i grytan. Häll på vatten, vin, fond och lagerblad.

4. Låt grytan småputtra under lock antingen i ugnen eller på spisen. Väljer du ugnen så blir 175 grader lagom. Sänk eventuellt värmen lite om det kokar för vilt. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir för torrt. Två timmar brukar vara en lagom koktid, beroende på vilket kött man använder.

5. Medan grytan puttrar: Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Bryt det sedan i småbitar.Dela champinjonerna och stek dem i en stekpanna utan fett. Stek tills de fått färg och vätskat av sig.

6. När ca 20 minuter återstår av grytans koktid, tillsätter man grädde, svamp, bacon, peppar och salt.

7. När grytan puttrat klart rör man ner de finhackade örterna.

8. Servera med exempelvis kålrotspommes och sallad. Gör man kålrotspommes kan man låta grytan koka färdigt på spisen, om det blir för trångt i ugnen.

 

Design D

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s