Köttbullar i tomat- och auberginesås

bild (1)

bild (4)

Howdy, foodies! I dessa ruskigt ruskiga hösttider blir man ju så sugen på robust och värmande mat, eller hur? Sån mat som på engelska brukar kallas ”a hearty meal”. I alla fall i reseguiden Lonely Planet, som jag brukar lusläsa varje gång jag ska ut och resa. Restaurangtipsen lusläser jag givetvis extra noga. Av erfarenhet vet jag därför att på de restauranger som enligt Lonely Planet serverar ”hearty meals”, där blir man aldrig besviken! I Wien kan ett ”hearty meal” till exempel vara en redig wienerschnitzel,  i Paris en fyllig boeuf bourguinon och i Budapest en rykande het gulaschsoppa. Ja, ni fattar. Värmande och rejäl höst- och vintermat utan krusiduller, men lagad med kärlek på enkla råvaror av hög kvalitet. Så varsågoda, mina vänner! I dag bjuds ni på en Najnivariant av ”a hearty meal”, nämligen tokläckra köttbullar i en ovanligt mustig tomatsås med aubergine. Inspiration till receptet hittade jag under Dagens recept i Sydsvenska Dagbladet (tisdag 28 oktober 2014), men min variant är givetvis starkt Najnifierad för att passa in i en glutenfri lågkolhydratskost. Köttbullarna är goda att äta som de är, med lite riven parmesanost på. Eller så kan de avnjutas med exempelvis sojapasta, som jag skrivit om här.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

500 g blandfärs

1 aubergine

1 hackad rödlök

olivolja

800 g finkrossade tomater av god kvalitet

2 msk tomatpuré

6 rivna vitlöksklyftor

2 tsk honung

1 tsk balsamvinäger

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan i affären)

2 + 0,5 dl vatten

75 g fetaost

1 msk oregano

salt och svartpeppar

2 lagerblad

0,5 tsk chiliflakes

1 kruka basilika

riven parmesanost

 

Gör så här:

1. Skala auberginen och grovriv den på ett fat. Strö över en halv tesked salt.

2.Fräs rödlöken i olivolja i några minuter. Tillsätt den rivna auberginen och fräs i några minuter till. Tillsätt tomatpurén och vitlöken mot slutet av stektiden, så de får fräsa med någon minut. I med lagerblad, oregano, tomater, 1 tsk salt, vinäger, honung och svartpeppar.

3. Häll över hela härligheten i en ugnsgryta med lock, späd med 2 dl vatten och låt såsen puttra sig läcker i ugnen i 175 grader i ca en halvtimme. Rör om då och då, och tillsätt mer vatten om det blir för torrt.

4. Blanda pofiber med 0,5 dl vatten i en bunke. I med blandfärs, finhackad fetaost, 0,5 tsk salt och chiliflakes. Blanda ordentligt. Låt smeten vila en stund, och forma sedan 20-25 köttbullar, beroende på hur stora du vill ha dem.

5. Stek köttbullarna någon minut i olivolja, så att de bara precis får lite färg runt om. Lägg sedan ner dem i grytan med tomatsås, och låt puttra i ugnen i ca en kvart.

6. Servera de små godbitarna som de är eller med nykokt sojapasta. Strö över riven parmesanost och hackad, färsk basilika.

 

Design N

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s