Auberginerullar med spenat och tre sorters ost

bild (8)

God tisdagseftermiddag på er, foodies! Idag lagades det härlig mat till lunch här i Najnis kök må ni tro. Ibland drabbas Najni av en häftig längtan till Italiens sköna land, och om omständigheterna råkar vara sådana att det inte passar just då att kasta sig på första bästa plan söderut, så kan man ju alltid ta till andra knep för att mildra Italiensuget. Just det: laga italiensk mat! Kombinationen aubergine och tomat är ju alltid en god idé, vilket italienarna verkligen tar fasta på i sitt läckra kök. Och med Najnis förkärlek för mat i rullform som utgångspunkt, experimenterades dagens inlägg fram i Najnis kök i förmiddags. Inspiration till receptet har jag hittat på den finfina bloggen LessCarbs.se. Anrättningen påminner starkt om lasagne, så ni foodies som gillar denna klassiker kommer garanterat att falla pladask för dessa auberginerullar🙂. Jag rekommenderar er att avnjuta auberginerullarna med ett glas rödvin, italiensk opera i högtalarna, en sallad och kanske något köttigt tillbehör, om ni är lagda åt det hållet. Här i Najnis kök serverades ljuvligheten med stekt kalkonkorv kryddad med timjan och vitlök. Men även några skivor bresaola eller parmaskinka skulle passa utmärkt till. Och jo – det är ingen snabbmat det här precis. Det tar lite tid med sina olika moment, men tro mig – slutresultatet är värt varenda minuts jobb i köket! Laga Najnis auberginerullar istället för att storstäda lägenheten till helgen, vetja😉.

 

INGREDIENSER    4 personer

 

2 medelstora auberginer

 

Tomatsåsen 

1 burk krossade tomater av god kvalitet

0,5 dl vatten

1,5 msk tomatpuré

1 gul lök, finhackad

2 krossade vitlöksklyftor

1 lagerblad

1 tsk äppelcidervinäger eller annan vinäger

1 tsk honung eller sötströ

0,5 msk torkad oregano

salt

peppar

valfri mängd färsk chili, finhackad (kan uteslutas, men ger ett läckert sting till rätten)

 

Spenatfyllningen

200 g färsk bladspenat

1 liten gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, krossade

150 g creme cheese

1, 25 dl parmesanost, riven

1 knivsudd riven muskot (kan uteslutas)

1 tsk grönsaksbuljongpulver, örtsalt eller liknande

peppar

 

1 mozzarellaost

 

Gör så här:

1. Dela auberginerna på längden i ca 0,5 – 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla aubergineskivorna med olivolja och salta. Ugnsbaka dem på 200 graders värme tills de är mjuka. Det tar ca 10 – 15 minuter. Låt skivorna svalna medan du pysslar med följande:

2. Fräs löken till tomatsåsen i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vitlök, lagerblad och tomatpuré och låt det fräsa till. I med de krossade tomaterna, salt, peppar, vinäger, honung och eventuellt chili. Låt såsen puttra under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.

3. Dags att ta sig an spenatfyllningen! Fräs löken i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt vitlöken mot slutet av stekningen. I med spenatbladen. Låt det fräsa under omrörning tills vätskan är borta och spenaten krympt. I med muskot, peppar, buljongpulver/salt och creeme cheese. Låt det puttra några minuter och blanda sedan i parmesanosten.

4. Och nu kommer det roligaste momentet: att göra rullarna! Placera aubergineskivorna på en skärbräda. Klicka på lite spenatfyllning på varje skiva och rulla ihop. Lägg rullarna tätt ihop i en stor ugnsform du penslat med olivolja.

bild (9)

5. Bred tomatsåsen över rullarna och toppa med den tunt skivade mozzarellan. Droppa gärna lite extra olivolja över mozzarellaskivorna och ställ in formen i ugnen på 200 grader. Baka i ca 15 minuter, tills mozzarrellatäcket bubblar och fått lagom med färg.

6. Låt formen stå en stund och dekorera gärna med några kvistar färsk oregano eller några basilikablad. Hugg in!

 

bild (7)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s