Juliga minicheesecakes med saffran

bild (10)

Hej på er, foodies! Det börjar bestämt lacka mot jul. Och apropå det så har Najni idag en riktigt rolig, för att inte säga rafflande nyhet att avslöja: Jag och ett gäng andra matbloggare har bjudits in att delta i Arla Kökets julgodistävling för bloggare! Sedan en tid tillbaka har jag därför gått och grubblat på vad man skulle kunna trolla fram för något läckert och juligt i sitt kök. Ty mycket står på spel… Högsta vinsten är ett hembesök av Årets Kock, som lagar middag åt vinnaren och fem vänner! Ja ni hör ju själva – det var givetvis en utmaning Najni inte kunde tacka nej till. Som om detta inte vore nog har jag ännu en trevlig nyhet: Arla Köket kommer även att ordna en julgodistävling som är öppen för alla att delta i. Så kom igen nu, alla ni små gottegrisar där ute – laga ert allra smarrigaste julgodis, lägg upp en bild med en kort beskrivning på Instagram och hashtagga #arlajulgodis. Och nu undrar ni förstås vad ni kan vinna? Jo – inget mindre än ett hembesök av Årets Konditor, kokböcker, produktcheckar och annat smått och smaskigt. Bara att släppa kreativiteten lös i köket, alltså 🙂 För mer info spana in följande länk: arla.se/evenemang/julgodistävling/

Och medan ni funderar över vad ni ska laga för gott så kan ni ju passa på att hålla tummarna för Najni och hennes juliga minicheesecakes med saffran 😉 Tanken bakom dagens recept är att det ska vara en sammansmältning av tre av Najnis absoluta favoritbakverk, nämligen cheesecake, mazarin och mandelmussla. Och den ljuvligt juliga kombinationen av saffran, apelsin och granatäpple fick i alla fall Najnis smaklökar att ta små danssteg av glädje. Jag har använt honung och sötströ som sötning, men här kan man göra lite som man själv vill. Sötströ kan ersättas med vanligt strösocker, och vill man ta några droppar stevia istället för honung går det alldeles förträffligt. Pofiber, som ingår i degen, finns i glutenfria hyllan i mataffären. De förföriska små bakverken passar lika bra till adventsfikat som till dekadent liten efterrätt på julbordet. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     10 cheesecakes

 

Degen:

60 g smör

2,25 dl mandelmjöl

4,5 msk pofiber

3 msk sötströ

3 droppar bittermandelarom (finns bland bakgrejorna i affären)

 

Fyllningen:

200 g cream cheese

1 dryg dl creme fraiche

ett halvt paket saffran (ta inte mer – då blir det beskt)

rivet skal av en ekologisk apelsin

2 msk flytande honung

0,5 tsk flytande vaniljextrakt

 

Topping:

granatäppelkärnor

myntakvistar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienserna till degen i en matberedare.

3. Dela degen i 10 bitar och tryck ut varje degbit i botten och kanter på en bakform av aluminium.

4. Ställ formarna på en ugnsplåt och baka i ugnen i ca 10 minuter. Passa noga så kakorna inte bränns.

5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke.

6. Klicka ut eller spritsa fyllningen i de helt avsvalnade mandelformarna. Dekorera med granatäppelkärnor och kanske en liten myntakvist.

7. Hugg in! En kopp kaffe eller glögg blir mumsigt till.

 

bild (11)

 

Annonser

4 thoughts on “Juliga minicheesecakes med saffran

  1. Oj, så gott det ser ut. Ska absolut testa dessa till jul, men kommer att skippa sötningsmedel och honung då det triggar mitt sockerberoende. Hoppas de blir lika lyckade ändå.
    Jag håller tummarna för dig i tävlingen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s