Italiensk köttfärslimpa med tomatsås

bild (7)

Nej men se God eftermiddag på er, foodies! Om det händelsevis råkar vara någon som undrar var Najni tagit vägen, så har hon alls inte gått och gömt sig bakom en sten, utan varit plågsamt upptagen med icke-matrelaterade ting. Ni vet såna där saker som ibland tråkigt nog pockar på uppmärksamhet och stjäl tid, men som likväl måste göras. Och Najni som egentligen bara vill laga mat, liksom… Men nu är Najni äntligen back in the kitchen! Igårkväll tillverkades en löjligt god köttfärslimpa med italienska smaker här i Najnis kök. Inte bara smakerna är italienska, utan även färgerna: grön pesto, vit mozzarella och röd tomat. Av någon mystisk anledning som övergår Najnis förstånd har hon faktiskt aldrig i hela sitt liv så vitt hon kan minnas lagat just köttfärslimpa. Det ska det bli ändring på nu. I detta hem ska hädanefter köttfärslimpa, speciellt i denna läckra italienska klädnad, bli ett stående inslag på menyn. Ni som liksom Najni är svaga för mat med någonting frestande, inbakat och dolt i mitten, ni kommer garanterat att gå igång på denna skapelse. Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Köttfärslimpan

600 g nötfärs

1 ägg

2 vitlöksklyftor, rivna

1,25 dl grädde

1,5 msk basilika

0,5 tsk salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

svartpeppar

125 g mozzarella

2 msk grön pesto

50 g pinjenötter

13 kalamataoliver, urkärnade och skurna i bitar

1 msk olivolja

 

Tomatsåsen

1 paket krossade tomater

1 stor gul lök, finhackad

1,5 msk tomatpuré

2 lagerblad

3 vitlöksklyftor, rivna

0,25 dl olivolja

1 tsk honung

salt

svartpeppar

0,5 msk oregano

 

Gör så här:

1. Fräs löken på medelvärme några minuter i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt tomatpuré, vitlök och kryddor och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra på låg värme under lock medan du fixar köttfärslimpan.

2. Blanda köttfärs, ägg, grädde och kryddor i en bunke.

3. Skär mozzarellan i tärningar och blanda med pesto.

4. Smörj en ugnsform och lägg på färsblandningen. Forma till en limpa.

5. Skär en skåra på längden i limpans mitt och fyll den med din läckra mozzarella- och pestoblandning. Täck över med färs. Det gör inget om lite av ostblandningen sticker upp.

6. Tryck ner olivbitarna i limpan och strössla över pinjenötterna. Ringla över olivolja.

7. Baka limpan i 175 graders ugnsvärme 30-35 minuter. Servera med tomatsåsen.

 

Tips: Vill man ha någon grönsak till blir det läckert att halvera och smörsteka brysselkål i ca en kvart, och sedan strössla över lite rivet citronskal.

 

bild (10)

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s