Blåbärsmousse med apelsin

bild (2)

bild (11)

Angående dagens inlägg kan man sannerligen fråga sig huruvida denna violetta skapelse är en mousse eller en fromage. När receptet skapades tänkte jag mig att det var en fromage jag gjorde, men kom på andra tankar när jag skulle hugga in på den första tuggan och lyssnade till det där härliga ljudet som uppstår när en sked sjunker genom en fluffig mousse. Kanske kan det till och med vara så att smaskigheten skulle kunna definieras som fromagemousse…? Men Najni insåg snabbt att ordet ”blåbärsfromagemousse” inte klingar speciellt väl, och bestämde sig därför för att dagens recept nog är en mousse ändå. Oavsett vad man väljer att kalla den, så är denna luftiga anrättning såväl god som vacker! Det finrivna apelsinskalet på toppen blir en fin brytning mot den milda blåbärssmaken, och de sprakande färgerna piggar upp en frusen januarisjäl. En perfekt avslutning på en god middag!

 

INGREDIENSER     4 portioner

2 gelatinblad

1,25 dl blåbär

2 dl rysk youghurt

1 msk sötströ

1 äggvita

6 droppar stevia (det går bra att ta bara sötströ eller bara stevia, men jag tycker att en kombo blir allra bäst)

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 dl löst vispad grädde

 

dekoration

finrivet skal av en halv ekologisk apelsin

några kvistar mynta, citronverbena eller citronmeliss

 

Gör så här:

1. Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter.

2. Blanda youghurten med vaniljextrakt och stevia. Mixa blåbären till en sås med en stavmixer.

3. Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Vispa i sötströ.

4. Fiska upp gelatinbladen. Krama inte ur dem, utan låt det vatten som finns kvar i bladen vara kvar. Smält dem i en kastrull på svag värme.

5. Rör ner lite av youghurten i det smälta gelatinet. Blanda sedan ner gelatinblandningen i resten av youghurten och rör om ordentligt.

6. Vänd ner den lättvispade grädden, blåbärssåsen och sist äggvitan. Fördela moussen i fina glas och låt den stelna i kylskåpet i ca 2 timmar.

7. Strö över det finrivna apelsinskalet precis före servering, och sätt en kvist av valfri ört i varje glas.

 

bild (6)

 

 

2 thoughts on “Blåbärsmousse med apelsin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s