Lime – och citronkaka med kokos

bild (14)

Ibland händer det att Najni blir sugen på sockerkaka. Ni vet en sån där hederlig gammal rakt-upp-och-ner-sockerkaka utan krusiduller, som var vanlig på forna tiders kafferep? Ho he, trist för Najni då att hon äter lågkolhydratskost, kanske någon tänker nu. Men guess what? Najni har hittat den perfekta lågkolhydratsvarianten på sockerkaka! Så nära originalet man kan komma, fast utan gluten och socker. Det handlar helt enkelt om att hitta den rätta kombinationen av ingredienser. I Najnis ”sockerkaka” spelar kokos huvudrollen, och bidrar till saftigheten och mustigheten.Denna ljuvliga ingrediens som är så användbar i alla möjliga och omöjliga varianter! Dessutom valde Najni att spetsa sitt bakverk med lime och citron, som är perfekta smakpolare till kokos. Misströsta inte förresten, ni som inte hittar xanthan gum i er butik. Det är bara att byta ut mot 2 tsk fiberhusk istället, även om resultatet blir allra bäst och mest ”sockerkakslikt” med xanthan gum, som man hittar i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet. Och vill man inte använda citronarom på flaska så går det lika bra att finriva skalet från en ekologisk citron. Har man ingen stevia kan man ta bara sötströ istället. När kakan väl är färdig, och står och ser inbjudande ut på köksbänken, kan man välja lite olika sätt att njuta av den. Antingen äter man den precis som den är, gärna med en kopp kaffe till. Eller så rostar man en skiva i brödrosten, och brer på lite smör eller kokosolja. Och om man vill festa till det på riktigt gör man sig en fjantigt god liten bakelse, genom att klicka på vispad grädde och toppa med exempelvis hallon. Ett bakverk med många variationsmöjligheter, alltså! 🙂

INGREDIENSER

1,5 dl kokosflingor

1,75 dl mandelmjöl

0,75 dl kokosmjöl

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,25 tsk steviapulver (eller flytande stevia)

0,75 dl sötströ

1 dryg tsk bakpulver

1,5 tsk citronarom (finns bland bakgrejorna i affären) eller finrivet skal av 1 citron

1 dl smält smör

3 msk smält kokosolja

8 ägg

3 msk limejuice

1,75 dl grekisk eller turkisk youghurt

1 tsk vaniljextrakt

 

Hur gör man då? Jo – så här:

1. Kör kokosflingorna några minuter i matberedaren, tills de blivit finmalda.

2. Blanda kokosflingorna med övriga torra ingredienser i en bunke. Ställ åt sidan så länge.

3. Kör smör, kokosolja, ägg, limejuice, citronarom, youghurt och vaniljextrakt i matberedaren tills det är ordentligt blandat. Tillsätt de torra ingredienserna och kör tills det blir en välblandad smet. Häll smeten i en avlång brödform.

4. Baka i 175 graders ugnsvärme i ca en timme. Stick en tandpetare i kakan för att kolla om den är klar. När ingen smet fastnar på tandpetaren är kakan färdig.

5. Stjälp upp kakan på ett ugnsgaller och låt den svalna. Skär sedan i skivor och hugg in!

 

bild (3)

Annonser

One thought on “Lime – och citronkaka med kokos

  1. Pingback: Veckans blogg: Najnis kök - Robbans bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s