Jordgubbsfluff med crunch

bild

Att äta den här desserten känns som att äta ett moln med jordgubbssmak. Typ. Så ni som gillar fluffiga, luftiga, lena efterrätter kommer att bli förtjusta i Najnis jordgubbsfluff med crunch, vågar jag lova. Dessutom går den att göra helt mjölkfri, om man skulle vilja det. Jag håller på att experimentera med en för mig relativt nyupptäckt ingrediens – kokosgrädde – som till min stora förtjusning går att skapa den ena anrättningen läckrare än den andra med. I Najnis variant ingår dock några matskedar grekisk youghurt, som jag tycker tillför en läcker frisk smakbrytning. Även smaksättningen går förstås att variera i det oändliga i denna rätt. Nästa gång jag gör den kanske jag testar blåbär istället för jordgubbar. Eller kakao, kaffepulver eller citronskal. Släpp matfantasin loss, vetja! Och just det: glöm inte att kokosgrädden bör vara riktigt kall när den vispas. Ställ in den i kylen några timmar innan den ska användas.

INGREDIENSER     3 stora portioner eller 4 små

Jordgubbsfluffet

1 paket kylskåpskall kokosgrädde (helst Blue Dragon, som är fast och bra i konsistensen)

4 msk grekisk youghurt (uteslut om ni vill ha en helt mjölkfri dessert)

1 tsk citronsaft

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

0,5 krm flytande stevia eller annan sötning

1 dl halvtinade, frysta jordgubbar

Crunchet

50 g smält smör

1,5 dl mandelmjöl

1 msk sötströ eller sukrin

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 krm salt

Gör så här:

1. Rör ner mandelmjöl, sötning, salt och vaniljextrakt i det smälta smöret. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper, så det täcker halva plåten ungefär. Baka i 175 grader i ca 7 minuter, eller tills degen fått lite färg. Låt svalna på ett galler, och krossa sedan till smulor.

2.Vispa alla ingredienser till fluffet utom youghurten med elvisp i några minuter. Rör sedan ner youghurten med sked.

3. Varva jordgubbsfluffet och kaksmulorna i ett glas. Toppa med lite crunch och en myntakvist.

bild

bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s