Chicken pot pie Lchf

pajen1

Nej men se god onsdagskväll på er, foodies! Idag har jag ätit Chicken pot pie för tredje dagen i rad, och jag är fortfarande inte trött på det. De sista resterna fick följa med i dagens matlåta till jobbet, och när Najni just slukat de sista smulorna av läckerheten kom kollegan in i lunchrummet och utbrast: Här doftar ljuvligt! Och ack så rätt han hade. Om en chicken pot pie doftar ljuvligt, så kan ni ju bara tänka er hur den smakar… just det: tokljuvligt! Vad är då egentligen en Chicken pot pie? Jo, det är en amerikansk paj av den typen jag och min tvillingsyster ända sedan vi var små har kallat ”Farmor Anka-paj”. Fast Najnis variant är förstås en Lchf-variant utan vetemjöl, vilket blir minst lika gott som originalet. Minns ni barndomens Kalle Anka-tidningar, där Farmor Anka ibland serverade såna där smaskiga pajer där degen ligger överst och fyllningen under? Farmor Anka var sannerligen en begåvad pajbagare – hon brukade dessutom skära ut små lövformade hål i pajskalet, så man anade fyllningen under… Riktigt sånt tålamod hade inte Najni när hon gjorde sin paj, utan tog en genväg och skedade ut degen i ”klumpar” över fyllningen, vilket blir läckert det med. Fyllningen puttrar liksom upp lite här och var mellan degbitarna – mmmmm! Men vänta er ingen äggstanningspaj à la Quiche Lorraine här. Denna paj blir mer som en krämig kycklinggryta med pajdeg på. I traditionell Chicken pot pie har man selleri i fyllningen, och ibland även gröna ärtor och morötter, men jag ersatte detta med röd paprika istället. Faktum är att man kan slänga i lite vad som helst i sin paj. Det kommer då inte dröja länge förrän Najni återigen får ett ryck och lagar sin alldeles egna variant av ”Farmor Anka-paj”, ty som Najni brukar säga: det var kärlek vid första tuggan!

INGREDIENSER       7-10 personer (beroende på hur glupska era gäster är)

Fyllning

2 små gula lökar, finhackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1/4 tsk salt

2 krossade vitlöksklyftor

0,5 tsk torkad timjan

1, 5 dl vatten

1 msk tomatpuré

1,5 msk kycklingfond

2 lagerblad

1 dl grädde

100 g cream cheese

1,5 dl lagrad ost, riven

0,5 tsk fiberhusk

0,5 tsk äppelcidervinäger

0,5 färsk chilifrukt, finhackad

salt och peppar

900 g kycklinglårfilé, skuren i kuber

 

Deg

1,5 dl kokosmjöl

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk salt

2,5 dl smakrik ost, riven

4 stora ägg

2 dl creme fraiche

2 msk vatten

4 msk smält smör

 

Gör så här:

Fyllningen

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Stek löken och paprikan i smör och olivolja i en stor stekgryta i några minuter på medelvärme. Tillsätt kycklingen, timjan, och lagerblad och stek några minuter till. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet av stektiden.

3.Blanda ihop fiberhusk och vatten i ett glas. Häll grädden och cream cheesen i stekgrytan och rör runt. I med fiberhuskblandningen , äppelcidervinägern och kycklingfonden. Rör runt tills allt är blandat.

4. I med chili, salt och peppar. Låt det småputtra i ca 10 minuter, och tillsätt sedan 1,5 dl riven ost. Rör tills osten smält. Grytan ska vara ganska trögflytande, men blir det för tjock sås kan man späda med en gnutta mer grädde.

5. Häll kycklingröran i en stor ugnsform.

 

Degen

1. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vitlökspulver och salt i en stor bunke.

2.Blanda i 2 dl av osten i mjölblandningen.

3. I med ägg, creme fraiche, vatten och smält smör. Rör tills det blir en deg.

4. Skeda ut degen med en matsked jämnt över kycklingröran. Strössla över resten av den rivna osten.

5. Baka härligheten i ca 25 minuter, eller tills fyllningen bubblar och degen har fått färg.

6. Låt pajen stå till sig i ca 5 minuter innan du hugger in på den. Servera med en smaskig sallad med vinägrett.

 

pajen2

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s