Chokladtårta med zucchini och valnötter

kakaovan

kakan - Kopia

God söndagseftermiddag på er, foodies! Dagens inlägg är som gjort för den som liksom Najni är helt besatt av choklad. Ty den läckra skapelsen är en fullkomlig chokladbomb. Eller vad sägs om en mjuk, kakaostinn kaka, späckad med grovhackad, mörk choklad, täckt av ett tjockt och lent lager chokladfrosting…? Dessutom innehåller kakan en lite otippad ingrediens – nämligen zucchini – vilket bidrar till den saftiga och fylliga konsistensen. Visst låter det oemotståndligt, så säg…? Och inte blir det sämre av att kakan dekoreras med sötsyrliga granatäpplekärnor – naturens egna små rubiner. Både snygg och god, alltså🙂 Najni gjorde sin kaka i en vanlig ugnsform, som smordes med kokosfett och bröades med pofiber, men jag rekommenderar att man tar en rund springform med löstagbar kant istället. Min kaka föll nämligen sönder lite när jag skulle stjälpa upp den. Inte för att det gjorde så mycket – det syns ju ändå inte när man brett frostingen över – men för den som vill slippa uppstjälpningsmomentet föreslår jag ändå en springform.

 

INGREDIENSER

 

Chokladkaka

1,25 dl kokosmjöl

1 dl kakao

1,5 dl sötströ eller annan sötning

0,5 tsk kanel

2 krm salt

2 tsk bakpulver

5 msk smält kokosolja

4 vispade ägg

3 msk mandelmjölk, kokosmjölk eller vanlig mjölk.

1,5 tsk vaniljextrakt

4, 75 dl skalad, finriven zucchini (låt den rinna av i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt)

50 g grovhackad choklad, gärna Lindts 90%

1,5 dl hackade valnötter

 

Chokladfrosting

25 g rumsvarmt smör

2 dl sukrin melis (florsockervarianten av sukrin)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

0,5 dl kakao

200 g cream cheese

 

Dekoration

granatäpplekärnor

några färska myntablad

 

Gör så här:

1. Blanda kokosmjöl, kakao, sötning, kanel, salt och bakpulver i en bunke.

2. Rör ner de vispade äggen, kokosolja, mandelmjölk och vanilj.

3. Blanda i hackad choklad, valnötter och zucchini och rör tills allt är ordentligt blandat. Späd med lite mer mandelmjölk om smeten känns för fast.

4. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl. Häll i kaksmeten.

5. Baka i 175 grader i ca 40 minuter. Testa med en tandpetare. När ingen smet fastnar på tandpetaren är kakan klar. Låt kakan svalna helt, och gör frostingen under tiden:

6. Vispa alla ingredienser till frostingen med en elvisp. Bred sedan frostingen med en slickepott över den avsvalnade kakan. Dekorera med granatäpplekärnor och kanske några myntablad.

7. Hugg in på din läckra skapelse!

 

kakasidan

kakaosked - Kopia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s