Cookie Dough-bollar

fatutansked

Alltså foodies – vissa saker växer man liksom aldrig ifrån. Kärleken till kakdeg, till exempel. Ni vet sån där härligt seg chocolate chip cookie-deg som finns att köpa färdig i rullform? När jag som femtonåring kom till USA för första gången fick jag bevittna hur familjen jag bodde hos köpte just en sån rulle med kakdeg, skar upp den i skivor, slängde in i ugnen och vips så hade man en plåt med kakor färdiga. Jag var hänförd! Kanske fanns såna rullar att köpa i Sverige också på åttiotalet, men den femtonåriga Najni hade i alla fall aldrig sett nåt liknande. Till saken hör att själva degen var godare än de färdiga kakorna. Och det tycker jag fortfarande, såhär tjugosju år senare. Och vem har sagt att man måste baka kakor i ugnen av sin deg, när man kan äta den som den är? Faktum är att det cirkulerar massor av recept på kakdegsbollar på nätet just nu, i alla möjliga varianter, och i dagens inlägg bjuds ni alltså på Najnis variant. Givetvis utan en massa tillsatser, gluten, vetemjöl, socker och sånt som finns i  färdigköpt kakdeg. När det gäller sötning kan man förstås göra lite som man vill. Jag tycker att en blandning av flytande stevia och en liiiten gnutta honung blir bäst, men det går lika bra att ta bara det ena, eller annan valfri sockerersättning. Eller ingen sötning alls, om man är mycket känslig för sött. Det bästa med dessa små läckerbitar är att de går så snabbt att göra – ingen ugn behövs!  Dessutom är det ett utmärkt sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan som har så positiv inverkan på hälsan. Tro mig: ni behöver helt enkelt dessa Cookie Dough-bollar i era liv, foodies😉

cookiesked

INGREDIENSER     ca 10 bollar

3 msk smält kokosolja

1,5 msk kokosmjölk

0,5 tsk vaniljextrakt

1 tsk flytande honung

7 droppar flytande stevia

1 krm flingsalt

2 dl mandelmjöl

2 rutor Lindts mörka choklad, 90%

Gör så här:

1. Vispa ihop kokosolja, kokosmjölk, vanilj, honung och stevia i en bunke.

2. Blanda ner mandelmjölet och flingsaltet med en slickepott.

3. Hacka chokladen och vänd ner i degen.

4. Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter. Forma sedan tio små bollar och lägg dem på en tallrik med bakplåtspapper. Förvara dem kallt (om ni kan låta bli att äta upp allihop på en gång, alltså…)

skedicookie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s