Lchfgnocchi med tomatsås och aubergine

gnocchi1

God midsommardag på er, foodies! Idag var det meningen att jag skulle göra ett inlägg om midsommaraftonens marängjordgubbstårta, men ödet ville annorlunda. Jodå – marängjordgubbstårtan bakades. Och blev en totalkatastrof! Ty även i Najnis kök sker katastrofer och fadäser… Varför bakade jag inte bara den läckra jordgubbstårtan med mandelmjöl som finns här på bloggen sedan tidigare, liksom…? Som jag tänkt från början, tills jag kom på den olycksaliga idén att försöka göra en lchfmarängbotten. Faktum är att jag nu ger upp mina försök att baka en frasig marängbotten utan socker. I Najnis kök har det experimenterats med olika sötningsmedel som xylitol, stevia och sötströ, men resultatet blir alltid en pappersliknande, tragisk sak som man lika gärna kan vara utan. Men om någon av er foodies lyckats åstadkomma en frasig marängbotten utan vanligt socker blir jag överlycklig om ni vill tala om hur ni gjorde. Men Najni är alls icke den som sitter och tjurar över misslyckade marängjordgubbstårtor inte! I brist på tjusig tårta bjuder jag idag istället på ett recept på glutenfria gnocchi, som är så smaskiga så jag misstänker att de hädanefter kommer lagas var och varannan vecka här i Najnis kök. Receptet testlagades för tacksamma gäster (mina föräldrar), som fick agera testpanel när Najni nyligen bjöd in till en trerätters spontanlunch en vanlig tisdag när hon råkade vara ledig. Märkligt nog gör man dem på mozzarella (ni vet sån där man köper färdigriven i påse – inte den färska, lösare sorten som är en stor klump i vattenlag) och äggulor. That´s it! Förutom lite lökpulver och vitlökspulver om man så vill. Dagens recept är en fri tolkning av ett recept jag hittade här. Det enda Najni egentligen saknar från tiden före lchf är just pasta, och detta recept är ett substitut så gott som något när pastasuget kommer smygande. Faktum är att dessa ”fejkgnocchi” till och med nästan är godare än originalet, i alla fall om ni frågar Najni🙂

gnocchi2

INGREDIENSER     2 personer

Gnocchi

1 påse färdigriven mozzarella (250 g)

3 äggulor

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

salt

peppar

pofiber att rulla degrullarna i (finns i glutenfria hyllan i affären)

Tomatsåsen

1 burk krossade tomater av god kvalitet (Muttis regerar, om ni frågar Najni)

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 stor lök, finhackad

1 msk tomatpuré

oregano

1 lagerblad

salt

peppar

chiliflakes

2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

1 tsk honung

Auberginen

1 stor aubergine, skuren i tärningar och bakad i 200 graders värme i 20-30 minuter, eller tills bitarna är riktigt mjuka och fått färg

olivolja (häll över auberginetärningarna innan de åker in i ugnen och rör runt)

havssalt (strössla över auberginetärningarna innan de ugnsbakas)

Dekoration

massor med riven parmesanost (whoops – Najni glömde visst osten när hon tog bilderna!)

färsk basilika

Så hur går nu detta till? Jo – så här:

1. Börja med tomatsåsen, som helst ska koka länge för att bli riktigt läcker: Fräs löken i olivolja i en kastrull, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken mot slutet och fräs en minut till under omrörning.

2. I med de krossade tomaterna, vinägern, honungen och kryddorna och koka på svag värme i ca en timme. tillsätt en skvätt vatten om det blir alltför torrt. Rör om regelbundet.

3. Lägg mozzarellan, vitlökspulvret och lökpulvret i en stor bunke som tål microugn. Rör runt så det blandas ordentligt. Smält osten i micron i ca 1,5 minut.

4. Rör ner äggulorna en i taget med en slickepott, och rör tills det blir en smidig deg. Om degen blir för ”trådig” – ställ in skålen några sekunder till i micron innan du fortsätter att röra.

5. Dela degen i fyra delar, som sedan placeras på en tallrik med plastfolie. Låt vila i kylen i ca tjugo minuter.

6. Strössla ut lite pofiber jämnt på en stor skärbräda. Rulla en degbit i taget tills det blir långa, smala rullar. Det går lättast om man först börjar rulla på skärbrädan, och sedan lyfter upp rullen och fortsätter rulla med degrullen hängandes lodrätt mellan handflatorna. ta gärna lite mer pofiber på handflatorna emellanåt.

7. Skär sedan varje rulle i små bitar. Pressa en gaffel mot bitarna för att få det traditionella gaffelmönstret. Låt gnocchin vila i kylen i minst tjugo minuter.

8. Stek gnocchin i olivolja och smör på medelvärme, i ca en minut på varje sida. Salta och peppra lätt.

9. Varva tomatsås, gnocchi och auberginetärningar på två tallrikar. Avsluta med riven parmesan och färsk basilika.

gnocchi3

3 thoughts on “Lchfgnocchi med tomatsås och aubergine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s