Maldom – syriansk kött- och grönsaksgratäng

maldom1

Häromdagen lagade jag syriansk mat för första gången i mitt liv. Närmare bestämt den mustiga kött- och grönsaksgratängen maldom, som finns i olika varianter i Mellanösterns matkulturer. Själv hade jag aldrig hört talas om maldom förrän jag råkade snubbla in på den fantastiska matbloggen Zeinas kitchen. Precis som Zeina skriver så är den här rätten inte bara god utan en fröjd för ögat också. Ett riktigt litet matkonstverk! Givetvis var Najni tvungen att provlaga denna spännande skapelse. Den Najnifierade varianten av maldom innehåller tunna skivor av rotselleri istället för ursprungsreceptets potatis, och så har jag på sedvanligt Najnivis mixtrat lite mer med originalet för att skapa min alldeles egna version av maldom, som dessutom passar utmärkt för oss som äter lchf/paleo. Ett förslag på tillbehör är blomkålsris med gurkmeja och paprika, stekt några minuter i massor med smör eller smakfri kokosolja. Bara att köra blomkålsbuketter i matberedaren, så har man blomkålsris att steka! Detta serverades som tillbehör här i Najnis kök, men jag kan tänka mig att även smörstekt vitkål eller spetskål skulle bli smaskens till. Rätten i sig är ganska fettfattig, så den lchf/paleofoodie som vill öka fetthalten lite äter med fördel sin maldom med en stor klick hemlagad aioli. Hur man snabbt och smidigt fixar sin egen majonnäs på några minuter berättar jag om här. Tillsätt sedan bara valfri mängd pressad vitlök i er majonnäs, och vips har ni trollat fram en aioli.

mal2

Maldom

INGREDIENSER     5-6 personer

biffarna

600 g köttfärs (jag tog nötfärs)

1 msk pofiber

1,5 dl bladpersilja, finhackad

0,75 msk paprikapulver

0,75 tsk kummin

2,5 msk vatten

svartpeppar

0,75 tsk salt

1 liten lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, rivna

1 msk olivolja (i färsblandningen)

1,5 msk olivolja (att ringla över innan formen sätts i ugnen)

grönsakerna

1 liten aubergine (eller en halv stor)

1 liten zucchini (eller en halv stor)

1 bit rotselleri

1 röd paprika

1 grön paprika

2 stora tomater, klyftade och urkärnade

Gör så här:

tomatsåsen

5 dl passerade tomater

4 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 buljongtärning (om man inte vill använda buljong smakar man av med örtsalt istället)

1 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 tsk äppelcidervinäger (går bra med annan vinäger också)

svartpeppar

0,75 tsk kummin

Dekoration

Finhackad, färsk mynta

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en stor bunke. Forma färsen till små, platta biffar, ungefär lika stora som de zucchini- och aubergineskivor som man sedan varvar biffarna med i formen. Lägg biffarna på en stor skärbräda fuktad med vatten. Placera en skål med vatten bredvid bunken, och doppa händerna lite då och då så blir det lättare att forma tjusiga biffar.

2. Skala zucchini och aubergine randiga (se bild nedan). Skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. Halvera paprikorna på längden och skiva sedan i lika tjocka skivor som auberginen. Skiva sellerin, men här blir det bäst om man gör så tunna skivor som möjligt (gärna lövtunna), då den tar lite längre tid på sig att bli mjuk i ugnen.

3. Pensla en stor ungnsform (lite mindre än en ugnsplåt) med olivolja. Varva sedan biffarna med grönsakerna i formen, så att de står på högkant (se bild). (Blir det några grönsaksskivor över ? Spara dem i så fall och stek som tillbehör vid ett senare tillfälle. Droppar man lite citronsaft på grönsakerna och förvarar kallt med plastfolie över så håller de sig i några dagar). Placera de urkärnade tomatklyftorna ovanpå alltihop. Ringla sedan 1,5 msk extra olivolja överst.

4. Ugnsbaka härligheten mitt i ugnen i ca en timme  i 175 grader. Täck med folie om det börjar få för mycket färg. Känn med en sticka om grönsakerna är tillräckligt mjuka. Baka annars en stund till.

5. Gör tomatsåsen: Koka upp alla ingredienser utom kummin i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda utan lock under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt.

6.Ta ut formen med kött och grönsaker och häll tomatsåsen över alltihop. Strössla kummin överst.

7. Baka mitt i ugnen i 20-30 minuter i 200 grader.

8. Ta ut formen och strössla över finhackad, färsk mynta. Servera med exempelvis blomkålsris med gurkmeja och paprika, eller smörstekt vitkål eller spetskål. En klick aioli blir också mumsigt till.

malinmak

malnärb

Annonser

2 thoughts on “Maldom – syriansk kött- och grönsaksgratäng

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s