Kokos- och pekanglass

glass1

Jodå – även här i Najnis kök uppstår ibland ett intensivt sug efter glass, så här i högsommartider. Faktum är att Najni igår bestämde sig för att damma av sin gamla glassmaskin, som under de senaste åren fört en undanskymd tillvaro bakom ett skynke. Detta är ju givetvis ett öde som ingen glassmaskin förtjänar, varför Najni beslutade sig för att blidka den sorgsna  och övergivna tingesten med att ta fram den i ljuset och fylla den med den überljuvliga smeten till en kokos- och pekanglass. Efter att Najni påmints om hur otroligt gott det är med hemgjord glass lovade hon såväl sig själv som glassmaskinen att den senare ska användas betydligt flitigare från och med nu. Kokos- och pekanglassen blir nästan som mjukglass i konsistensen om man hugger in på den direkt efter att den är färdigkörd. Personligen bara älskar jag mjukglass, men att köpa det i en kiosk är ju milt sagt uteslutet när man inte diggar socker och tillsatser. Så ni kan ju bara tänka er Najnis förtjusta utrop när hon nöjt konstaterade att kokos- och pekanglassen hon just tillverkat smakade som mjukglass fast bättre! Efter några timmars förvaring i frysen blir glassen dock ganska hård i konsistensen, och bör tas fram ca en halvtimme före servering för att mjukna till lite. För övrigt är den här glassen väldigt mättande, så det räcker med en liten portion för att bli nöjd. Den som föredrar sorbet lär dock bli besviken, ty denna kokos- och pekanglass är mer av det krämiga, fylliga slaget, då den innehåller smör. What?!? Smör i glass? kanske ni tänker nu. Det må verka lite crazy, men faktum är att det brynta smöret tillför en härlig, lite kolaaktig smak till glassen, som passar perfekt till pekannötternas jordiga sötma. Oj vad här ska experimenteras med nya, roliga glassrecept framöver i Najnis kök! Förlåt, kära glassmaskin för att jag försummat dig i alla dessa år. Bättring utlovas.

 

Kokos- och pekanglass     6 – 8 portioner

1 paket kokosgrädde (250 ml), kylskåpskall (Blue Dragon är fast och bra i konsistensen)

1 paket (500 ml) Santa Maria kokosmjölk extra creamy (Najni gillar denna sort då den är helt tillsatsfri)

25 g smör

1,5 dl pekannötter (plus lite extra till dekoration)

1 tsk vaniljextrakt

1 msk honung

1 knivsudd havssalt

0,25 tsk xanthan gum eller guarkärnmjöl (kan uteslutas, men ger en extra krämig konsistens)

 

Så här går det till:

1. Bryn smöret försiktigt på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Det ska precis bli lite ljusbrunt men inte bränt.

2. Tillsätt pekannötter, honung och salt och rör runt. Låt svalna en stund.Vispa sedan ner kokosmjölken (INTE kokosgrädden) och xanthan gum.

3. Vispa den kylda kokosgrädden och vaniljextraktet i en bunke tills det blir fluffigt.

4. Häll sedan ner smör- och nötsmeten i bunken med den vispade kokosgrädden och blanda ordentligt.

5. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör i 30 – 45 minuter, beroende på vilken typ av glassmaskin ni har.

6. Skeda upp önskad mängd glass i små skålar och strössla över lite grovhackade pekannötter. Förvara resten av glassen i en burk med tättslutande lock i frysen.

7. Frossaaa!

glass2

 

2 tankar om “Kokos- och pekanglass

Lämna en kommentar