Zoodles alla Puttanesca

pu1

Det är nåt visst med sådana där klassiska recept som funnits for ever och som ingen riktigt vet ursprunget till eller varifrån de fått sitt namn, eller hur, foodies? Spaghetti alla puttanesca är ett praktexempel på en sådan maträtt. Ordagrant betyder namnet ”Slampans spaghetti”, vilket ju låter lite ögonbrynshöjande, kan tyckas. Det finns lika många förklaringar till namnets ursprung som det finns versioner av receptet där ute, och varför just denna rätt anses slampig vill Najni låta vara osagt. Löjligt god är den hur som helst. Så god så man nästan blir tokig, faktiskt! I Najnis version av slampans spaghetti har pastan bytts ut mot zoodles – det vill säga nudlar gjorda på zucchini. Innan jag provat hade jag vissa fördomar om zoodles, det ska erkännas. Men från det att jag inhandlat min spiralizer (manick att spaghettifiera sin zucchini med) och lagat min första zoodlerätt var jag fast. Mer om zoodles och var man kan hitta en spiralizer hittar den nyfikne här. Men visst – zoodles smakar faktiskt inte som ”vanlig” spaghetti, men är mycket gott i egenskap av sig själv. Med en härligt smakintensiv puttanescasås till förvandlar man sina zoodles till en riktig festmåltid i all sin enkelhet. Italiensk husmanskost när den är som bäst, utan kolhydratskoman efteråt. Det kan ju liksom inte bli så mycket bättre än så! Trevlig helg på er alla, och marsch in i köket nu och sväng ihop en omgång zoodles alla puttanesca, vetja😉

nybild

Zoodles alla puttanesca

INGREDIENSER     2-3 personer

4 små eller 2 stora zucchini

1 liten gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finhackad

7 sardellfiléer

2 dl kalamataoliver, urkärnade och grovhackade

0,5 dl kapris

1 burk cocktailtomater

1 tsk tomatpuré

svartpeppar

1 knippe bladpersilja, finhackad

valfri mängd parmesanost, riven

 

Och så här gör man:

1. Fräs den gula löken och chilin i olivolja och smör i några minuter. Tillsätt, sardeller, kapris, vitlök, oliver och tomatpuré och fräs någon minut till.

2. I med cocktailtomaterna. Låt det puttra i ca en halvtimme. Rör om då och då. Rör ner persilja och ost när såsen puttrat klart. Spara lite ost att strö över den färdiga rätten.

3. Strimla zucchinin med en spiralizer eller liknande. Fräs i olivolja i några minuter. Salta och peppra eventuellt lite.

4. Häll puttanescasåsen över zucchininudlarna. Rör om ordentligt. Lägg upp på tallrikar och strö lite extra parmesanost överst.

zusist

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s