Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

rösti1

Var hälsade, alla foodies! Hur har ni det så här när sommaren 2015 drar sina sista suckar? Är semestern månne avklarad och har vardagslivet gjort sig påmint? För Najni har det roliga bara börjat. Jag är just hemkommen från en liten vandringsresa i Tyrolen, men tre avkopplande semesterveckor återstår. I de österrikiska alperna har Najni givetvis satt tänderna i diverse tyrolska specialiteter, ty bergen är fulla av små genuina restauranger med uteserveringar som hänger ut över bergssluttningarna. Det är en underbar känsla att slå sig ner efter några timmars vandring och njuta av rustik och enkel husmanskost tillredd med kärlek och lokalproducerade råvaror! Den mest minnesvärda måltiden under resan intogs på just ett sådant litet bergsgasthof halvvägs upp i himlen. Najnis blick fastnade direkt på en tavla där dagens specialiteter stod uppskrivna, ty en av dem råkade vara rösti med kantareller och en massa andra smaskigheter. Kantareller från traktens skogar gick ju bara inte att motstå, och när våra tallrikar kom in insåg vi genast att vi gjort rätt val. Oh my god, liksom! Den matupplevelsen ska jag minnas till den dag jag dör! Idag beslutade sig Najni för att göra en lågkolhydratsvariant av rösti, inspirerad av drömlunchen bland bergstopparna. Rotselleri går nämligen utmärkt att göra rösti av. Sedan finns det ju hur många saker som helst att toppa sin rösti med. Ta nåt ni diggar! Då Najni hyser en besatthet för just kantareller, så valde hon så klart detta. Ett pocherat ägg och en klick pesto till det och foodhimlen var ett faktum😉 Rösti passar till frukost, lunch, middag eller som tillbehör – allt beroende på hur stora man gör dem och vad man serverar till. Jag kan tänka mig att knaperstekt bacon och avokado skulle bli tokläckert till rösti. Eller smält ost eller creamcheeseröra eller  tapenade eller … har ni några bra idéer så let me know, foodies! Ett tips för att det ska gå smidigt att vända röstin är att lägga en stor tallrik över röstin i stekpannan när det är dags att vända den, och vända stekpannan upp och ner. Sedan är det bara att låta röstin glida tillbaka ner i stekpannan igen, med den ostekta sidan neråt. Men vad gör väl det förresten om röstin går sönder lite och kanterna inte blir perfekt jämna? Inte ett dugg, enligt Najni🙂 Ty något som smakar så ljuvlig får faktiskt se ut precis hur det vill. Till sist vill jag bara påminna om att jag deltar i Cono Surs internationella tävling för mat- och vinbloggare, med mitt förra inlägg (högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs). Jag blir överlycklig om ni går in på Cono Surs hemsida och röstar på Najnis bidrag😉 Från och med måndag den 17 augusti kan man gå in och rösta. Tackar på förhand!

rösti2

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

INGREDIENSER     2 personer

450 g rotselleri

några nävar kantareller

2 ägg

1 msk ättika

valfri mängd pesto

valfri mängd mild chilifrukt, finhackad

peppar

salt

några kvistar färsk timjan

Gör så här:

1. Skär bort skalet på sellerin. Grovriv den på ett rivjärn eller i matberedaren.

2. Blanda i salt och peppar och gör två lika stora högar av den rivna sellerin.

3. Stek på låg till medelvärme i smakfritt kokosolja i ca 5 – 10 minuter. Lägg en tallrik på röstin och vänd på hela stekpannan så röstin hamnar på tallriken. Lägg i en klick kokosolja till i stekpannan och låt sedan röstin glida tillbaka ner i pannan med den ostekta sidan neråt.

4. Stek i ytterligare 5 – 10 minuter, tills röstin är gyllenbrun på båda sidor. Lägg upp på en tallrik.

5. Stek kantarellerna i smör eller kokosolja tills de fått lite färg. Salta och peppra.

6. Pochera äggen genom att koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen i varsin kopp. Stäng av plattan när vattnet kokat upp. Häll i lite salt och ättika och rör runt i vattnet med en sked så att en virvel bildas. Häll i äggen och låt dem ligga i vattnet i ca 4 minuter om ni vill ha en rinnig gula. Föredrar man en fastare gula låter man äggen ligga i en stund till. Ta sedan upp dem med en hålslev och låt rinna av på en hushållspappersklädd tallrik. Salta och peppra.

7. Fördela kantareller, ägg och pestoklickar på röstin. Strö lite finhackad chili över hela härligheten. Avsluta med att lägga några timjankvistar på äggen.

8. Smaklig spis!

rösti3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s