Höstig köttgryta med en touch av apelsin

gry1

Sisådär ja – då har det blivit dags att dela med sig av ännu ett av de recept som lagats här i  Najnis kök denna helg. Precis som utlovat så kommer här den läckra, höstiga grytan som vi ätit här hemma sedan i fredags. Faktum är att den blev så god så Najni alls icke hade klagat om den hade stått på middagsmenyn varje dag i en vecka! Men innan ni får receptet så vill jag passa på att påminna om att nu endast två futtiga dagar återstår av omröstningen till den årliga, internationella mat- och vinbloggstävlingen som ordnas av Cono Sur. Najni har så klart bidragit med ett recept, som man kan gå in och rösta på här. God karma och evig tacksamhet utlovas till er som röstar på Najnis bidrag – högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs😉 Och just det – på röstningssidan står mitt riktiga namn (Nina Wictorin) vid mitt receptbidrag, för den som nu händelsevis undrar varför det inte står Najni. Och jo, det stämmer att Najni är svag för mustiga köttgrytor, oavsett årstid. Men nu när hösten är här är det liksom lite extra gott med en värmande gryta. Så för er som liksom Najni inte kan få nog av grytor – testa båda, vetja! Well, här kommer i alla fall receptet på Najnis höstiga köttgryta med en touch av apelsin. Hoppas ni gillar den lika mycket som Najni och Peter gjorde🙂

Höstig köttgryta med en touch av apelsin

INGREDIENSER     4 – 5 personer

1 kg högrev, skuren i bitar

200 g rökt fläsk, skuret i små tärningar

1 morot, skivad

1 gul lök, hackad

4 dl rött vin

3 dl vatten

1 msk oxfond

1 tsk oregano

2 tsk timjan

3 lagerblad

skal av 1 ekologisk apelsin

3 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk tomatpuré

3 tomater, urkärnade och hackade

250 g champinjoner, skurna i kvartar

250 g små steklökar, skalade

1 medelstark chilifrukt, finhackad

salt

peppar

några kvistar färsk oregano

Förslag på tillbehör:

blomkålsmos med riven parmesanost och persilja

cornichons

Så här gör man:

  1. Stek det rökta fläsket i några minuter och häll över i en stor ugnsgryta. Stek sedan högrevsbitarna i flottet från fläsket tills de fått en stekyta och häll över köttbitarna i grytan.
  2. Fräs den hackade löken (inte smålökarna- dem tar vi senare), moroten, chilin och vitlöken i smör tills det blivit mjukt. Tillsätt tomatpurén mot slutet av stekningen. I med alltihop i stekgrytan.
  3. Häll ner vin, vatten, kryddor, oxfond, lagerblad, hackade tomater och apelsinskalet i grytan med köttet. Apelsinskalet kan man bara skära av i stora bitar från apelsinen, och sedan fiska upp ur grytan innan servering. Se bara till så att så lite som möjligt av det vita under skalet kommer med.
  4. In med grytan i ugnen och låt den sjuda så länge du orkar vänta – ju längre desto bättre! Rör om då och då och tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt. Själv föredrar Najni ganska ”ovattniga” grytor, men det är en smaksak. Här i Najnis kök fick grytan puttra i ca tre timmar.
  5. När ca en halvtimme återstår av grytans koktid: stek smålökarna och svampen i smör i en stekpanna, tills lökarna mjuknat något. Släng sedan ner lök och svamp i grytan och låt koka med den sista halvtimmen.
  6. Strö lite färsk, finhackad oregano över grytan precis före servering, och njuuut! Ett glas kryddigt och mustigt rödvin blir finemang till.

gry2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s