Kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen

kalkonköttbulle1

kalkonköttbulle2

Det har blivit en hel del italienskinspirerad mat här i Najnis kök på sistone, dels på grund av mängdrabatt på tomatprodukter  i mataffären, men även helt enkelt för att italienska smaker är så goda! Dagens inlägg för tankarna till Lady och Lufsen – ni vet den bedårande scenen när Lufsen knuffar en köttbulle med nosen så att Lady ska få den? Därför fick Najni för sig att döpa sin rätt just till kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen, som en liten hyllning till Walt Disney och denna lilla pärla i filmhistorien. Vill man inte använda kalkonfärs (som för övrigt är så gott så man blir tokig!) går det så klart alldeles utmärkt att göra köttbullarna på vilken annan typ av köttfärs man vill. Najni äter ju inte vanlig pasta gjord på mjöl, så istället användes spaghetti gjord på sojabönor – glutenfria och med ett betydligt lägre kolhydratsinnehåll än mjölpasta. Mitt middagssällskap föredrog dock vanlig pappardelle gjord på mjöl, vilket även det såg vansinnigt gott ut🙂 Tyvärr åts de sista kalkonköttbullarna upp till frukost igår, men en sak är säker: det lär inte dröja länge innan en ny omgång mustiga kalkonköttbullar i läcker tomatsås står på Najnis middagsbord!

kalkonköttbulle3

Kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen

INGREDIENSER     4-5 personer

Köttbullarna

800 g kalkonfärs eller annan köttfärs

0,5 dl pofiber (finns i glutenfria hyllan i affären)

0,5 dl mandelmjöl

4 matskedar pesto

1 msk torkad persilja

1,5 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor, krossade

2 tsk rökt paprikapulver

0,25 tsk chiliflakes

1,5 tsk salt

svartpeppar

Tomatsåsen

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 burk passerade tomater

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

1 tsk balsamvinäger

1 tsk honung (uteslut om du äter strikt lchf)

2 tsk oregano, torkad

salt

peppar

Till servering:

sojaspaghetti eller annan pasta

Skamliga mängder färskriven parmesanost

Färsk oregano eller basilika

Så här gör man:

  1. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna i en stor bunke. Låt stå medan resten fixas.
  2. Fräs löken till tomatsåsen i olivolja på medelvärme i en stor ugnsgryta i några minuter, och låt vitlöken och tomatpurén fräsa med den sista minuten. Tillsätt lagerblad, kryddor, vinäger, honung och tomater.
  3. Låt sjuda under lock i ugnen i ca en halvtimme, i 150 graders ugnsvärme.
  4. Forma kalkonfärsblandningen till köttbullar av valfri storlek och lägg dem på en skärbräda fuktad med vatten.
  5. Bryn köttbullarna i smör och olivolja i en stekpanna tills de fått lagom stekyta runtom. Lägg sedan ner dem i ugnsgrytan med tomatsås och låt dem sjuda under lock i ugnen i ca 15 minuter, eller tills köttbullarna är genombakade.
  6. Servera med tillbehören.

kal4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s