Kreolsk gryta på Najnis vis

jambalaya1

jambalaya2

Najni har alltid gillat mat med en robust personlighet. Ni vet sådan där mat som tar plats och pockar på uppmärksamhet med oväntade smakkombinationer och rejält sting. Gärna med influenser från olika mattraditioner. Mat som värmer ända in i själen så här när vintern står och knackar på dörren. För er som nu undrar vad i hela friden jag talar om – provlaga denna kreolska gryta på Najnis vis, vetja, för den är ett praktexempel på just sådan mat. Det kreolska köket i Louisiana är en salig blandning av influenser från olika matkulturer, och i denna gryta möts kyckling, skaldjur och kryddig chorizo i en ljuvlig mix av cajunkryddor. Men inte nog med det: gissa vad som just flyttat in i Najnis kök…? Jo – en Crockpot! I flera år har jag tänkt skaffa en och lyckan var såklart total när jag fick en i födelsedagspresent för en tid sedan! Vad är en Crockpot och vad ska man med den till? kanske någon undrar nu. Ett annat namn för Crockpot är slow cooker, eller helt enkelt slökokare. Tanken är att man tillagar maten under lång tid – upp till åtta timmar – på låg värme. Manicken består av en stengodsgryta som placeras i en stor metallklump med en elsladd i. Det är bara att slänga ner ingredienserna till exempelvis en läcker gryta, sätta sladden i eluttaget och sedan sköter middan sig själv medan man är på jobbet eller pysslar med annat. Ingen tillsyn eller omrörning krävs under tiden. Dessutom bevaras näringsämnena i maten bättre, eftersom tillagningstemperaturen är så låg. För att inte tala om hur smakerna liksom framhävs och fullkomligt exploderar i munnen! Som ni märker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa en. För den som är nyfiken så finns det massor av recept på nätet som är specialanpassade till Crockpot. Bara att googla runt. Givetvis går det finemang att laga Najnis kreolska gryta på vanligt vis – i ugnen eller på spisen. Minska då tillagningstiden till ca en timme. Smaklig spis, foodies!

jamb3

Kreolsk gryta på Najnis vis

INGREDIENSER     5 – 6 personer

600 g kycklinglårfilé, skurna i bitar

2 färska chorizos, skivade

2 gula lökar, hackade

1 burk krossade tomater

2 stjälkar bladselleri, hackade

3 msk kycklingfond

2 msk tomatpuré

1 tsk chipotlepaste (rökt chilipuré – finns bland tacotillbehören i affären)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk cajunkryddor (blanda 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 4 tsk svartpeppar, 2 tsk cayennepeppar, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk timjan, 1 tsk oregano och 0,5 tsk salt i en burk. Spara det som blir över till en annan gång)

3 tsk oregano

1.5 tsk timjan

0,5 krm kanel

1 tsk salt

4 lagerblad

0,5 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 dl kokosmjölk (gärna Santa Marias extra krämiga)

valfri mängd räkor, skalade

Till servering:

1 lime, skuren i klyftor

2 salladslökar, hackade

några kvistar färsk oregano

smörstekt blomkålsris kryddat med gurkmeja, salt, paprikapulver och svartpeppar

Gör så här:

  1. Bryn kyckling, korv och lök i omgångar i en stekpanna och häll sedan ner det i Crockpoten. Tillsätt sellerin.
  2. Blanda de krossade tomaterna med kokosmjölken, honungen, tomatpurén, chipotlepasten och vinägern. Häll detta i Crockpoten. I med kryddor och lagerblad.
  3. Koka på Låg i sju timmar eller på Hög i tre timmar. Använder du inte en Crockpot kokar du grytan på låg värme i ca en timme.
  4. När koktiden är slut blandas räkorna ner. Servera med blomkålsriset, limeklyftor, oreganokvistar och hackad salladslök.
  5. Njuuuuuuuuuuut! 🙂

kreolsk gryta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s