Ricottapaj med körsbärstomater och prosciutto

ricottapaj1

Idag tillagades en lunch i Najnis kök som blev så god så Najni anser sig tvungen att genast kasta ut receptet i cyberrymden! Tänk er en len blandning av ricotta och parmesanost, i kombination med söta körsbärstomater, salt prosciutto och rödlök och vitlök till det. Lägg därtill en ljuvlig, mördegsliknande deg på mandelmjöl. Samt förstås färsk oregano och olivolja. Behöver jag ens nämna ordet foodparadise…? Här i Najnis kök dracks vatten till ricottapajen, men jag kan tänka mig att ett glas välkylt vitt vin skulle förhöja smakupplevelsen ytterligare. Eller ett inte alltför kraftigt rödvin – gärna italienskt. Faktum är att detta inte är en paj i vanlig mening, då degen kavlas ut på bakplåtspapper istället för att tryckas ut i en pajform. Ricottapizzapaj kanske vore ett lämpligare namn, men det blir ju lite långt… Oavsett vad man väljer att kalla denna ljuvlighet så kommer den inte att göra era smaklökar besvikna, foodies!

ricottapaj2

ricottapaj3

Ricottapaj med körsbärstomater och prosciutto

INGREDIENSER     4 personer

Degen

125 gram rumsvarmt smör

0,25 tsk salt

0,5 tsk lökpulver (kan uteslutas, men ger extra god smak, enligt Najni)

2 msk kokosmjöl

4,75 dl mandelmjöl

0,25 tsk xanthan gum (eller 1 tsk fiberhusk)

1 ägg, lätt vispat med en gaffel

Ricottafyllningen

1,25 dl ricotta

1 tsk torkad persilja

0,25 tsk salt

svartpeppar

0,75 dl parmesan, riven

Oreganooljan

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk färsk oregano, finhackad

0,25 tsk salt

Topping

ca 15 körsbärstomater, halverade

4 skivor prosciutto, skurna i tunna strimlor

valfri mängd rödlök, tunt skivad

Så här gör man:

  1. Blanda ihop smör och salt med en gaffel i en bunke. Tillsätt kokosmjöl, mandelmjöl, det lätt uppvispade ägget och xanthan gum eller fiberhusk. Rör tills det blir en deg.
  2. Forma degen till en boll och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylskåpet i minst en halvtimme.
  3. Lägg sedan degen på ett bakplåtspapper. Placera ett till bakplåtspapper ovanpå degbollen och kavla ut degen till en pizzastor, rund platta. Det gör inget om kanterna blir ojämna – de ska ändå rullas in sedan.
  4. Ta bort det övre bakplåtspappret och flytta över degplattan på det undre bakplåtspappret till en ugnsplåt.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till ricottafyllningen i en liten skål.
  6. Blanda därefter ihop ingredienserna till oreganooljan i en annan liten skål.
  7. Bred ut ricottalagret över degplattan, men spara en ca 2 cm bred bit av degen runtom, som inte får något ostlager. Denna kant ska sedan rullas in en liten bit över fyllningen.
  8. Lägg tomater, prosciutto och rödlöksskivor på ricottalagret och avsluta med att ringla över oreganooljan. Vik in den del av degen som inte har någon fyllning så att en liten rullkant bildas en liten bit in över fyllningen.
  9. Dags att baka den frestande skapelsen i 200 graders ugnsvärme i ca 35 minuter, eller tills pajen fått lagom med färg. Håll koll så det inte bränns, och lägg eventuellt aluminiumfolie över pajen mot slutet.
  10. Servera ljummen med en god sallad till.

ricottapaj4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s