Chiafrökex med parmesan och rosmarin

bild

Howdy, foodies! Hoppas solen skiner på er var ni än befinner er denna marsfredag. Om ni liksom Najni råkar vara av den bestämda åsikten att en foodie aldrig kan få för många recept på ostkex, well- då är dagens inlägg sannerligen nåt för er 🙂 Najni gillar att experimentera med olika typer av frön och kryddor när hon bakar kex, ty omväxling förnöjer, eller hur? Resultatet av Najnis senaste kexbak får ni i dagens inlägg. Kexen passar perfekt till ostbrickan med ett glas vin till, eller som ett litet mellanmål när man känner sig sugen på nåt gott och nyttigt. Dessutom trodde man under Medeltiden att rosmarin skyddar mot onda makter, samt är bra för minnet. Inte vet jag om våra förfäder hade rätt, men om så är fallet är det ju bara ännu en anledning att sätta tänderna i ett sånt här. Hoppas Najnis chiafrökex med parmesan och rosmarin ska falla er i smaken, och ha nu en riktigt ljuvlig helg!

 

INGREDIENSER     ca 35-40 kex

1,25 dl solrosfrön

1,25 dl chiafrön

1,75 dl riven parmesanost

1,5 msk färsk rosmarin, finhackad

2 krm  vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk bakpulver

1 ägg

2 msk smält smör

1-2 tsk vatten

0,5 tsk flingsalt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Kör solrosfröna i en matberedare tills det blir ett fint mjöl.

3. Krossa chiafröna lätt i en mortel, i omgångar. Häll dem sedan i en stor bunke tillsammans med solrosmjölet. Rör ner parmesan, rosmarin, lökpulver, vitlökspulver och bakpulver.

4. Tillsätt ägget, vattnet och det smälta smöret. Rör tills det blir en deg.

5. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och tryck ut den med fingrarna tills det blir en jämn rektangel som täcker större delen av plåten. Det underlättar om man sköljer händerna i kallt vatten några gånger under tiden. Alternativt kan man lägga ett bakplåtspapper till över degen, och kavla ut den med en kavel, och sedan lyfta bort det övre bakplåtspappret. Men Najni tycker det är lättast att använda händerna.

6. Skär degen i rutor med en vass kniv och strössla över flingsaltet.

7. In i ugnen och baka i 40-45 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Kolla då och då så de inte blir brända. Sänk i så fall värmen lite.

8. Ta ut plåten och lyft över hela pappret med kexen till ett ugnsgaller. Bryt isär kexen när de svalnat helt.

 

ost

 

Design D

 

2 tankar om “Chiafrökex med parmesan och rosmarin

Lämna en kommentar