Nässelpaj

bild (6)

bild (7)

God tisdagseftermiddag på er, foodies! Är det händelsevis någon som plockat ett berg med nässlor som ni inte vet vad ni ska ta er till med…? Gör som Najni och baka en nässelpaj. Nyligen begav sig Najni nämligen ut på en vandring i den ljuvligt vårskimrande bokskogen här i Malmötrakten, och fann till sin glädje att stigen var kantad av nässlor. Denna vårprimör bör alls icke behandlas som ett illasinnat ogräs, utan plockas och ätas upp, både för den goda smakens skull och för att nässlor innehåller så mycket nyttigheter. Så hittar ni nässlor så plocka för glatta livet och laga nåt läckert av skörden, vetja.Toppskotten är de godaste – det vill säga de små nyutväxta bladen längst upp på nässlan. Nåväl. Najni kom alltså hem från skogen med ett överväldigande berg av nässlor, som tog över hela köket! Skörden räckte såväl till en mumsig nässelpaj med en hint av fänkål, som till en påse förvällda små nässelgodingar som nu ligger i Najnis frys tills hon kommer på nåt mer läckert att laga av dem.

bild (8)

INGREDIENSER     4 personer

Pajdeg

3,5 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

0,5 tsk salt

50 g smör

1 ägg

Fyllning

ca 12 dl nässelblad

1 liten gul lök, finhackad

4 ägg

2,5 dl vispgrädde

4 dl smakrik ost, riven

0,5 tsk fänkålsfrön

salt

peppar

Gör så här:

1. Mixa ihop sesamfrön och mandelmjöl i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser till degen och kör tills det blir en fast deg.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen i ca en halvtimme.

3. Hacka nässelbladen och stek dem och löken i smör och krossade fänkålsfrön i några minuter. Nässlorna behöver inte förvällas först.

4. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke.

5. Förbaka pajskalet i 175 grader i ca 8 minuter. Lägg de stekta nässlorna i pajskalet och häll över äggstanningen.

6. Baka pajen i 175 grader i ca 40 minuter, eller tills den fått lite färg och äggstanningen stelnat. Kolla noga så degen inte bränns. Lägg över en bit folie om pajen ser ut att få för mycket färg.

7. Låt pajen svalna något, och njut den sedan tillsammans med exempelvis en sallad och ett glas svalt chardonnayvin 🙂

bild (9)

Lämna en kommentar