Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

gryjta2

Jag kan knappt tro att det är sant men idag är faktiskt den första dagen på min månadslånga semester! En månad av nöjen och avkoppling väntar 🙂 Och givetvis massor med god mat. En vecka ska tillbringas i en liten österrikisk alpby där jag mest tänker sitta och stirra på bergstopparna och andas in frisk alpluft. Sedan väntar en liten vandrings- och gourmetweekend på ett av alla mysiga gästgiverier som finns här i Skåne. Och som grädde på moset blir det sedan två veckor i en stuga vid havet på västkusten. Planen är att jag även ska ta en liten semester från bloggandet. Vi får se hur det blir med den saken… Har jag lagat något riktigt smaskigt och mumsigt kanske jag inte kommer att kunna låta bli att dela det direkt med er, foodies. På tal om smaskigt och mumsigt, så är det just precis vad gårdagens middag blev. Najni kickade igång sin semester med ett riktigt hejdundrande långkok på högrev, kanel, choklad, rödvin och lite annat smått och gott. Riktig höstmat alltså, men den här sommaren påminner ju mer om höst ändå. Ni kan ju bara tänka er en gryta som fått puttra sig läcker på låg ugnsvärme i fyra timmar. Köttet blev så mört så det föll sönder bara man tittade på det. Smakerna blev perfekt koncentrerade och fylliga. Och den enda arbetsinsatsen som krävs när man väl hivat in grytan i ugnen är att röra en gång i halvtimmen och eventuellt fylla på med lite mer vatten. Och bäst av allt: det räckte till en middag i dag med. Något säger mig att grytan kommer att vara om möjligt ännu läckrare idag. Najni längtar redan till middagen! Som tillbehör kan man hitta på lite vad man vill. Själv hittade jag ett paket svartkål i affären, som jag finhackade och fräste i olivolja och smör. Vill man ha middagen hundra procent mejerifri skippar man smöret och fräser kålen i bara olivolja eller smakfri kokosolja. På med lite salt  och peppar bara, och det blir ett perfekt tillbehör till den kryddstarka grytan. Dessutom tillverkades en rökig paprikamajonnäs genom att blanda lite hemgjord majonnäs (recept och tillvägagångssätt hittar ni här) med paprikapulver och några droppar Liquid Smoke. Några avokadoskivor till det och festmåltiden är ett faktum 🙂 Och just det: denna rätt blir mitt bidrag till Cono Surs internationella mat- och vinbloggstävling som ordnas en gång om året. Jag har därför skapat detta mustiga recept med en liten underton av choklad, som passar perfekt till ett glas läckert Cono Sur Organic Cab Carmenere. Gå gärna in och rösta på Najnis recept på Cono Surs hemsida! Från och med den 11 augusti kan man rösta här.

gryt3

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

INGREDIENSER     4-5 personer

Grytan

800 g högrev, skuren i bitar

1 gul lök, hackad

4 vitlöksklyftor, hackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1 morot, hackad

2 tsk chiliflakes

3 lagerblad

2 tsk paprikapulver

2 tsk malen kanel

1 tsk spiskummin

3 rutor mörk choklad, 90%

2 dl rödvin

3 dl vatten

0,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

salt

peppar

smakfri kokosolja

olivolja

0,5 dl tomatpuré

2 burkar hela tomater

1 kruka koriander

Svartkålen

2 paket svartkål

olivolja

smör (uteslut smöret för helt mejerifritt)

olivolja

salt

peppar

Gör så här:

1. Fräs lök, vitlök, morot och paprika på medelvärme i smakfri kokosolja i en stor stekgryta tills det mjuknat men inte fått färg.

2. Bryn köttbitarna i kokosolja i en stekpanna tills de fått en fin stekyta. Salta, peppra och häll över i grytan med grönsakerna.

3. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och kryddor och låt det fräsa till någon minut under omrörning. I med rödvinet, vinägern och buljongtärningen. Låt det puttra några minuter och häll sedan i tomaterna och vattnet. Häll eventuellt i en skvätt olivolja, som piffar till smakerna ytterligare och höjer fetthalten. Rör om och ställ grytan i ugnen och låt den puttra på 125 grader i ca fyra timmar. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten.

4. När grytan kokat klart rör man i chokladen och låter den smälta under omrörning. Avsluta med att röra ner den finhackade koriandern.

5. Fräs den hackade svartkålen i olivolja och/eller smör tills den fått önskad mjukhet. Salta och peppra.

svartkål

paprmayo

3 tankar om “Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

  1. Pingback: Bidrag till Cono surs bloggtävling | Det goda glutenfria

  2. Pingback: Nu är det dax - Lindas Matstuga

  3. Pingback: Matkväll med Cono Sur | Sandras Matkrypin

Lämna en kommentar